Presentació

«Ha! ha! ha!»

IV  Simposi sobre el teatre infantil i juvenil

Teatre de la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona

Dijous, 18 d'octubre de 2012

Coordinació: Jordi Auseller i Mercè Ballespí

 

La quarta edició del Simposi sobre el teatre infantil i juvenil gira a l'entorn del tema de l'humor en les propostes escèniques adreçades als infants i joves. Fent al·lusió explícita a la interjecció usada per a imitar una riallada – fenomen d'altra banda del tot habitual i comú de la recepció psíquica i cerebral davant d'un espectacle còmic – l'edició d'enguany porta per títol «Ha! ha! ha!». No obstant, volem anar un pas més enllà del concepte de teatre còmic i entreveure els mecanismes que encenen les emocions en els espectadors per mitjà del riure, del somriure, del picar l'ullet, de la sorna, la ironia, etc. i que creen un imaginari en la ficció teatral que ens permet la reflexió sobre el tractament humorístic del que les companyies creen i els espectadors perceben. És per això que els coordinadors d'aquest acte hem redactat un document de treball amb l'ànim d'estimular la reflexió, l'anàlisi i el debat al voltant del tema escollit, i compartir idees i experiències entre els participants.

Com ja és habitual en aquest fòrum, hem convocat des dels experts universitaris fins als professionals de l'escena perquè, a partir de diverses perspectives i diferents enfocaments, ens il·lustrin sobre l'eix temàtic del simposi. Seguint la tònica de la darrera edició ens servim d'un espectacle matinal, en aquest cas l'espectacle-conferència “El comte de Pilou-Pilou” de la cia. BAO (Montpeller), per donar el tret de sortida a la reflexió acadèmica. En primer lloc, el catedràtic Amadeu Viana de la Universitat de Lleida, reconegut especialista en l'àmbit de l'humor, ens oferirà la conferència inaugural “Créixer jove: l'humor i el joc”, que es completarà amb dues ponències: la primera anirà a càrrec del professor i escriptor David Estrada Luttikhuizen, autor d'un estudi sobre l'humor dins la literatura infantil i juvenil catalana; la segona, la impartirà la professora Cristina Aliagas, del Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la UAB. Seguirà una taula rodona, amb la participació de diversos professionals vinculats a l'escena teatral de casa nostra que ens brindaran el seu parer des de la praxi: Òscar Rodríguez, director del SAT! & Espai Dansat! i director artístic de La Mostra d'Igualada; Marcel Gros, un dels clowns més reputats del país; Joan Segalés, de la companyia de teatre gestual i d'humor Vol-Ras; i Jaume Jové, del grup Encara Farem Salat. Les activitats de la tarda començaran de bell nou amb un espectacle. En aquesta ocasió, però, els i les artistes són els nens i nenes de La Petiestable 12, companyia infantil de l'Aula Municipal de Teatre de Lleida, que ens presentaran “Hamlet Pro 2.0”, una versió lliure del clàssic de Shakespeare. Com a complement, tant en aquest espectacle com en el de primera hora del matí comptarem amb la presència, com a espectadors i alhora participants al debat posterior, d'alumnes de Cicle Mitjà (9-10 anys) del Col·legi Montserrat de Cerdanyola. La cloenda consistirà en la inauguració, a la Biblioteca d'Humanitats, de l'exposició dedicada a la companyia Xirriquiteula Teatre [https://www.xirriquiteula.com/], de llarga trajectòria en el teatre infantil i juvenil de Catalunya.

El IV Simposi sobre el teatre infantil i juvenil tindrà lloc el dijous 18 d'octubre de 2012, al Teatre de la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona. És coordinat pel Grup de Recerca en Arts Escèniques de la UAB [https://grupsderecerca.uab.cat/grae/] i organitzat conjuntament per aquest grup emergent, la Fundació Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya i el Grup Bambalina. Com a novetat respecte als simposis anteriors, compta, a més, amb un consell científic assessor integrat per diferents persones vinculades al món acadèmic universitari que han aportat la seva visió i experiència a l'orientació i disseny de l'esdeveniment: Antoni Tort, director del Grup de Recerca Educativa de la Universitat de Vic; Ramon X. Rosselló, membre del Grup de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat de València; Neus Real, integrant del Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la UAB; i Maria Codinachs de l'ESAD-Institut del Teatre de Barcelona. El simposi disposa també de la col·laboració de Cultura en Viu, que ens cedeix el teatre i els mitjans tècnics, la Biblioteca d'Humanitats de la UAB, que es responsabilitza de l'exposició presencial i virtual, i Xirriquiteula Teatre. Finalment, i com en altres avinenteses, gaudim del suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, la Fundació Xarxa de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.

Esperem que tant les intervencions dels nostres convidats com les activitats que hem organitzat al voltant del simposi – aquesta exposició virtual n'és una – despertin el vostre interès i confiem en la vostra participació.

Jordi Auseller i Mercè Ballespí

Coordinadors del IV Simposi

Campus d'excel·lència internacional U A B