Lluís A. Santaló, en imatges

                                                 Santaló al seu despatx.


“Hem vist que la geometria, i per extensió tota la matemàtica, té per objecte el “coneixement”. El coneixement de què? El coneixement del món que ens envolta, el coneixement de l’univers, el coneixement de l’ambient on hem de viure. En aquest sentit ampli, la matemàtica ha d’ajudar fins i tot a conèixer-nos a nosaltres mateixos, que formem part de l’univers, el nostre intel·lecte i el dels nostres semblants.”

De L’educació matemàtica, avui. (1975)                              Buffon Bicentenary Symposium. París, juny de 1977

Les conferències presentades tractaven aspectes de la probabilitat geomètrica i la seva rellevància en estructures biològiques. L’editorial Springer les va publicar en el número 23 de la col·lecció Lecture notes in biomathematics. Santaló signava la titulada: “Random processes of linear segments and graphs.”     Santaló amb la seva esposa Hilda Rossi a l'aniversari de la seva filla Claudia, el 1997.

Xavier Duran, a la biografia que sobre Santaló va editar el 1999, escriu…

“El 1945, i després d’un llarg festeig, es va casar amb Hilda Rossi, una “rosarina” filla de pare italià i mare alemanya. Amb Hilda, Santaló va trovar la dona de la seva vida, que sempre li donaria suport, que li facilitaria la dedicació total a la feina i que fins i tot l’ajudaria en alguns llibres, realitzant algunes il·lustracions.”


El següent vídeo recull un fragment de la conferència que Lluís A. Santaló va pronunciar a la Universitat de Rosario, el 1987, en honor a Beppo Levi, i a on repassa la pròpia arribada a l’Argentina. La conferència la podeu trobar transcrita a Santaló, Sunyer, Dou i Teixidor: quatre destacats matemàtics gironins de la dècada 1911-1920, a la recensió biogràfica sobre Santaló (pàgs. 22-29).

                     


“Santaló [en arribar a l’Argentina] no es va quedar a Buenos Aires. Rey Pastor li havia explicat que era difícil aconseguir un lloc a la capital del país, però que a l’interior era més senzill. Santaló va poder, fins i tot, triar. Podia anar a la Universitat de Tucumán o bé a la de Rosario –anomenada del Litoral-, on s’havien creat instituts i necessitaven matemàtics. Essent doctor en Matemàtiques i amb la recomanació de Rey Pastor no hi havia problemes.
Santaló va triar Rosario. [...] A la Universitat va ser el rector, Cortés Pla, qui el va contractar i donar tota sèrie de facilitats. Cortés Pla era enginyer i ensenyava física.
Santaló hi va anar a com a professor de Matemàtiques per a enginyers. Però aleshores ja s’havia decidit que l’ensenyament no fos purament tècnic, sinó que també hi hagués lloc per ales matemàtiques pures i per a la recerca. Per això es va crear l’Institut de Matemàtiques de la Universitat del Litoral. El dirigia un gran matemàtic italià anomenat Beppo Levi. Santaló en va ser nomenat sotsdirector.”


(Fragment de l’obra de Xavier Duran, Lluís Santaló)

Campus d'excel·lència internacional U A B