Com construir un rellotge de sol tradicional sense cap càlcul

1) Construïu un suport de fusta en forma d’angle recte i col·loqueu-lo a la paret tal com indica la figura.

2) Sobre la part horitzontal d’aquest suport de fusta, dibuixeu la línia Nord-Sud (tingueu en compte que les brúixoles assenyalen el nord magnètic i a vosaltres us interessa el nord geogràfic).

3)  En un paper a part, dibuixeu un triangle rectangle de manera que l’angle φ  coincideixi amb la latitud del rellotge.

4) Retalleu el triangle anterior i a partir d’ell construïu una peça de fusta de la mateixa forma.

5) Col·loqueu aquest triangle de fusta sobre la línia Nord-Sud que havíeu marcat en el suport de fusta, de manera que el vèrtex A del triangle quedi a la part nord i el vèrtex C, a la part sud.

6) Col·loqueu un pal llarg (la longitud del qual no importa) de manera que segueixi la direcció de la hipotenusa del triangle rectangle de fusta que heu col·locat sobre la línia Nord-Sud, i subjecteu aquest pal a la paret, sense canviar-ne la direcció. Aquest pal serà el gnòmon, l’ombra del qual marcarà les hores.

7) Un dels quatre dies de l’any en què l’equació de temps val zero (15 d’abril, 13 de juny, 2 de setembre o 25 de desembre) marqueu les hores del rellotge amb el vostre rellotge de polsera, restant una hora si esteu en horari d’hivern o dues si esteu en horari d’estiu. Si useu la taula de l’equació de temps això ho podreu fer qualsevol dia de l’any.

 

El rellotge així construït marcarà l’hora de temps solar vertader de Greenwich (no l’hora local, com la majoria de rellotges de sol).

 

Campus d'excel·lència internacional U A B