Europa

Què és «Europa és una dona»?

«Europa és una dona» és una iniciativa de QUARKpoesia que pretén establir una sèrie de trobades entre poetes europees per tal que es donin a conèixer al públic català i espanyol i, alhora, fer-les sabedores de l’existència i la qualitat de les poetes autòctones. Dins la filosofia del grup QUARKpoesia, aquest primer projecte es centra en el col·lectiu de dones poetes per entendre que aquest col·lectiu conté molts noms de poetes poc coneguts i poc traduïts.

La tendència actual i històrica d’incloure dins els festivals i les antologies un percentatge de dones poetes molt inferior a la representació del sexe masculí no respon, i ho volem creure així, a una discriminació dirigida, ni voluntària, ni conscient, sinó a la ignorància de les darreres tendències poètiques europees i de les seves veus, moltes d’elles femenines.

El rapte d'Europa - Antonio Carracci

inici

Naturalesa de les trobades

Es faran diverses trobades al llarg de l’any que donaran peu a recitals, taules rodones i conferències. La naturalesa d'aquestes trobades té com a objectiu bàsic donar a conèixer l'obra poètica d'un conjunt autors mitjançant la lectura i la traducció de la seva obra. Aquestes trobades volen ser diverses pel que fa als autors convidats i a les llengües de treball.

inici

Qüestions de gènere

El programa de trobades que es presenta en aquest document mostra que, en l’intercanvi de veus, no es pretén, ni molt menys, excloure les veus masculines, sinó posar de relleu els noms i l’obra d’autores i autors que considerem de qualitat i que, tanmateix, són relegats a l’oblit per una inèrcia selectiva (essent el públic lector qui és en darrer terme relegat a la repetició reiterada dels mateixos noms i exclòs de línies noves i potser enriquidores).

Hem volgut encabir alguns representant masculins en cadascuna de les sessions per tal de no imposar un criteri excloent a l’abast de les trobades i del públic assistent. Aquest primer projecte és dedicat a les dones, però es pretén abastar altres col·lectius i altres temàtiques en ulteriors trobades.

inici

Selecció de les poetes

Quant a la selecció de poetes, prima el propòsit de reunir poetes catalanes de diferent comarca amb poetes d’altres països europeus, inclòs l'Estat espanyol.

Dedicar un programa de trobades als autors menys coneguts de llengües menys traduïdes afavoreix un vessant de l’art que té força problemes per ser presentat al públic i acomplir, d’aquesta manera, amb el propòsit primordial de l’art: obrir vies de coneixement i de transformació en la societat. La poesia és un gènere que ven pocs llibres, però ven molts espectacles. Per menys venut no és menys concorregut. Sabem que les dones constitueixen el grup més gran entre els lectors. Hem de demostrar que si no constitueixen el col·lectiu més gran d’escriptors és perquè algú o alguna cosa els ho impedeix. Tanmateix les veus masculines no s’exclouen.

Si no s’obren finestres poètiques noves a la societat, l’aire que respirem s’enrareix. Per dir-ho amb paraules del poeta suís Gerhard Meier:

Ich muss ein Herz / aus Eisen haben / ich spür es / oxydiert
(Dec tenir un cor de ferro, noto que es rovella)

inici

L'Institut Català de la Dona col·labora en aquest projecte

Institut Català de la Dona

Campus d'excel·lència internacional U A B