Professorat

 

JOSEP RAMONEDA

Periodista, filòsof i escriptor, col·laborador habitual del diari El País i de la Cadena Ser i Catalunya Ràdio i director de diverses col·leccions d’assaig. Ha estat director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre els anys 1989 i el 2011, president de l’Institut de la Recherche et de l’Innovation (IRI) de París entre el 2009 i el 2011; director de l‘Institut d’Humanitats (1986-1989); col·laborador de La Vanguardia (1980-1996) i professor de Filosofia contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Ha publicat nombrosos llibres, entre els quals destaquen Apología del presente (1986), Después de la pasión política (1999), Del tiempo condensado (2005) i Contra la indiferencia (2010).

 

XAVIER RUBERT DE VENTÓS

Xavier Rubert de Ventós és catedràtic d’Estètica a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Ha professat també a les universitats de Berkeley, Harvard i Nova York, on va fundar la Càtedra Barcelona-New York i el Institute for the Humanities. Ha estat membre de les Corts Espanyoles i del Parlament Europeu. Té una extensa obra sobre filosofia, ètica i estètica (Teoria de la sensibilitat, De la modernitat) i en els darrers anys ha realitzat també una reflexió crítica sobre temes polítics (El laberinto de la hispanidad, El cortesà i el seu fantasma, Nacionalismes, Catalunya: de la Identitat a la Independència). Ha estat guardonat amb la Lletra d'Or de la literatura catalana i amb els premis Anagrama, Espejo de España i Josep Pla.

 

DAVID VIDAL

Professor titular del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura, ha treballat com a periodista al diari Avui i a Ràdio Barcelona, i ha estat coordinador de la titulació de Periodisme (2003-2005), vicedegà d’Ordenació Acadèmica (2006-2009), i actualment és membre de la comissió de docència del Departament i membre electe de la Junta de Facultat de Ciències de la Comunicació. L’àmbit de recerca on s’ha especialitzat a partir de la seva tesi doctoral Alteritat i presència (2002), sobre l’entrevista periódistica, és l’estudi dels gèneres i de l’escriptura periodística des de la perspectiva de la hibridació narrativa amb els gèneres de la ficció i de la no-ficció literària, així com també la reflexió epistemològica aplicada a la teoria del periodisme. Al 2003 va guanyar amb l’assaig El malson de Chandos el XV premi a la Investigació en comunicació de masses del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), i al 2006 el premi Lleida de Narrativa pel reportatge novel.lat La fulla a punt de caure. Al 2009 va ser designat pel rectorat de la UAB com a comissari de l’exposició sobre l’Any de la Comunicació de la UAB, Factor Comunicació, l’Afinitat elemental (2010), i és des de l’abril d’aquell any director de l’Àmbit Comunicació de l’Arts Santa Mònica (Departament de Cultura de la Generalitat). És investigador adscrit a l’Institut de la Comunicació de la UAB (InCom). Des del 2010 forma part dels comitès de selecció del programa de beques de l’Obra social de la Caixa per a estudis de tercer cicle a Espanya i a l’estranger. Recentment ha escrit el capítol dedicat a la premsa dins de l’Informe de la Comunicació a Catalunya (2011), i la comunicació Entrevista 2.0. Innovación del proceso de construcción lingüística de la identidad del entrevistado en los formatos digitales: apuntes para un análisis(2012).

 

GEMMA CASAMAJÓ

Periodista i poeta. És professora del Departament de Comunicació, Cultura i Humanitats de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB des de 1998 i codirectora del Màster en Comunicació, Periodisme i Humanitats. S’ha especialitzat en les relacions entre periodisme i literatura i està acabant la tesi doctoral sobre l’autoria periodística. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Anàlisi. Quaderns de Comunicació i Cultura i ha col·laborat als diaris Avui i El Punt. Ara és crítica literària a la revista Time Out Barcelona i sòcia de l’Apòstrof on es dedica a l’escriptura de textos periodístics i literaris i és responsable de l’edició de publicacions. És autora dels llibres de poesia Bloc de notes i Terra campa.

 

PABLO GARCÍA

Investigador del Grup de Recerca de la Bibliotheca Mystica et Philosophica Alois Maria Haas i docent a la UAB. Es va doctorar en Humanitats (UPF) el 2009 amb una tesi en què indaga en el valor de la imatge en la cultura medieval. Les seves publicacions s'han concentrat en l'anàlisi textual, la codificació literària de l'experiència i les relacions entre imatge i text. Entre elles podem destacar les ultimes: Come insegnare a non vedere Dio (en F. Zambon -ed.-,  La Visione, 2012) o Images for Deification: Visual Literacy in Marguerite Porete’s Mirror of Simple Souls (Oxford 2011, en en premsa). Va ser membre del consell de redacció de la revista Philía. Pagina web de Pablo García  margueriteporete.net

 

MIQUI OTERO

Periodista i novel·lista. Ha escrit a El Mundo i en Cultura/s (La Vanguardia), entre altres publicacions especialitzades. També ha estat redactor en cap de la secció de Cultura d'ADN. Ha comissariat cicles multidisciplinaris al CCCB. Imparteix classes de periodisme literari a la UAB. Ha participat en diversos llibres col · lectius (Una risa nueva, Nausicäa, 2010; CT o la Cultura de la Transición, Booket / Mondadori, 2012) i en guions televisius. És autor de la novel·la Hilo Musical (Alpha Decay, 2010). La seva última novel·la, de pròxima aparició, és La cápsula del tiempo (Blackie Books).

 

 SALOMÉ SOLA

Salomé Sola és doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura per la Universitat Autònoma de Barcelona i Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Sevilla, on ha col·laborat en nombrosos projectes com a investigadora, redactora i locutora de ràdio. Des de l'any 2007 fins el 2012 ha traballat com a investigadora i docent al departament de Mitjans, Comunicació i Cultura, tot especialitzant-se en l'àrea de redacció. Les seves principals línies d'investigació són les teories de la comunicació i l'antropologia de la comunicació.

Campus d'excel·lència internacional U A B