Presentació

L’any 2010 es van complir cent cinquanta anys del naixement de Joan Maragall (Barcelona 1860-1911). Aquest any, el 2011, es commemora el centenari de la seva mort. Per tal de celebrar aquesta doble efemèride s’ha impulsat un seguit d’activitats a l’entorn d’un dels escriptors catalans més importants de la literatura catalana contemporània.

L’objectiu d’aquesta celebració és estudiar la figura de Maragall en una revisió que vagi més enllà del poeta ja consagrat en el canon de la literatura catalana, i que el presenti sota els seus diversos aspectes d’intel·lectual que, des de la seva identitat modernista i catalanista, incideix en els debats polítics, estètics i espirituals del seu temps, tot fent propostes que ens poden ajudar a entendre també el món contemporani.

La Institució de les Lletres Catalanes ha impulsat l’Any Maragall, que pretén promoure i divulgar els actes organitzats durant aquesta celebració. Diversos Departaments universitaris, d’altra banda, promouen la celebració d’un congrés internacional, que se celebrarà el setembre de 2011, i impulsen una edició crítica i completa que integri les recerques desenvolupades en aquests darrers anys.

Campus d'excel·lència internacional U A B