CURS 42. La història social de la música en la pintura, l’escultura i la literatura

Professor
Joan Maria Martí Mendoza, Aules d'Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV.

Descripció
L’art en general, i tant la pintura com l’escultura en particular, junt amb la Literatura ofereixen una visió del fet musical en el seu desenvolupament pràctic. Les pintures de les piràmides, els relleus grecs o les novel·les ens aporten una informació valuosíssima per entendre com funcionava la música dins una societat en concret  i quins eren els usos i importància que aquesta tenia.

Per fer aquest viatge a través del temps en endinsarem en diferents mostres iconogràfiques com les pintures romanes, els frescos romànics, les miniatures dels llibres medievals o grans quadres que completen la informació dels escrits de Plató, Auel, Muntaner, Cervantes, Moix... i que ens acostaran a una realitat, a voltes llunyana, que ens mostrarà la música en plena essència dins el seu marc social. Afrontarem els aspectes musicals des de el punt de vista històric, però també literari i artístic. Aprendrem a discriminar la informació que ens aporten les diferents mostres alhora que aprendrem Història de la Música a través d’obres literàries.

  1. L’ús social de la música en l’època antiga i clàssica a través dels llibres: Els caçadors de mamuts de Jean M. Auel, Faraó de Francis Fèvre i El Banquet de Plató.
  2. L’ús social de la música en l’Època Medieval: Crònica de Ramon Muntaner i Crònica de Bernat Desclot; i en el Renaixement: Curial e Güelfa.
  3. L’ús social de la música en el Barroc: El Quixot de Miguel de Cervantes.
  4. L’ús social de la música en el Romanticisme: Orgull i Prejudici de Jane Austen.
  5. L’ús social de la música en el segle XX: El dia que murió Marilyn de Terenci Moix.

Calendari
Grup G (5 sessions)
De l’1 al 29 d’abril de 2016.
Abril: 1, 8, 15, 22, 29.
Divendres, d’11:30 a 13 h.

Campus d'excel·lència internacional U A B