CURS 09. L’aparició i l’evolució del regne vegetal

Professora
Carme Tomàs

Descripció
Per començar, explicarem l’origen del regne vegetal. Els líquens van evolucionar formant líquens semblants a molses, dels quals actualment podem trobar un descendent, anomenat molsa blanca. Les molses, amb el nom de briòfits, no van tardar a aparèixer, fa uns 500 milions d’anys. Les molses no són tan diferents dels líquens: tenen cèl·lules conductores però que no arriben a formar un autèntic teixit conductor; això fa que no siguin gaire altes i només estiguin en zones especialment humides. Les molses van evolucionar i van aparèixer les falgueres, que ja tenien un teixit conductor i van poder créixer en altura formant els primers boscos. Posteriorment, per evolució, es van anar formant altres grups de plantes més preparades per a la supervivència.
La història evolutiva de les plantes ha donat com a resultat un increment dels nivells de complexitat, des de les primeres catifes d’algues, passant pels briòfits, licopodis i falgueres, fins a les més complexes gimnospermes i angiospermes actuals.
Cap a la meitat del període devonià ja eren presents la majoria de les característiques de les plantes actuals, incloent-hi les arrels, les fulles i la fusta secundària. Cap al devonià tardà, les llavors ja havien evolucionat i les plantes ja havien arribat a un grau de sofisticació que els permetia formar boscos d’arbres alts.
En els darrers 10 milions d’anys, han evolucionat desenvolupant nous mecanismes metabòlics per sobreviure a les condicions de CO2 baix i de sequedat i calor dels tròpics. La simbiosi amb fongs podria haver ajudat les primeres plantes a adaptar-se ràpidament a l’estrès del reialme terrestre (micorizes).
Revisarem el procés de colonització de la terra, l’evolució dels cicles vitals i l’evolució de la morfologia dels vegetals: xilema, fulles, forma arbòria, arrels, llavors i flors.

Calendari
Grups E i F (6 sessions)
Del 6 d’octubre al 10 de novembre de 2015.
Octubre: 6, 13, 20 i 27; novembre: 3 i 10.
Grup E: dimarts, de 9.30 a 11 h.
Grup F: dimarts, d’11.30 a 13 h.

Grup T (5 sessions)
Del 18 de novembre al 16 de desembre de 2015.
Novembre: 18 i 25; desembre: 2, 9 i 16.
Dilluns i dimecres, de 16 a 17:30 h.

Campus d'excel·lència internacional U A B