CURS 01. Terra antiqua. Introducció a l’arqueologia

Professora
Victoria Medina Fernando, Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques de la UB.

Descripció
La descoberta de mòmies, fòssils, ossos, cranis, eines, ceràmiques, tresors, etc. en jaciments prehistòrics i civilitzacions antigues sempre ha estat motiu de fascinació. Com poden saber els arqueòlegs el que va succeir en temps passats? Com dedueixen l’antiguitat de les troballes? El curs té per objectiu donar a conèixer la ciència de l’arqueologia, i les seves disciplines i metodologia, a través d’exercicis pràctics i continguts teòrics. Passat i present es fusionaran per endinsar-nos a cada sessió en un ric i sorprenent llegat arqueològic.

Sessió 1. Breu història de l’arqueologia. Dels gabinets de curiositats o cuartos de maravillas a les primeres excavacions. Winckelmann i l’inici de l’arqueologia moderna.
Sessió 2. L’arqueologia i les seves disciplines: classificació segons context, mètode o àrea cultural. Una metodologia rigorosa: del treball de camp al laboratori.
Sessió 3. La mesura del temps. Com deduïm l’antiguitat de les troballes? L’edat de la Terra i la dels objectes. Mètodes de datació. L’aportació de la geoarqueologia a l’estudi del passat.
Sessió 4. Desenterrant esquelets: l’estudi de les restes òssies. Nocions bàsiques d’osteologia. Orientacions sobre edat, sexe, alçada i capacitat cerebral d’un individu. Els orígens de la medicina: cirurgia prehistòrica.
Sessió 5. Descobrint tresors sota terra: l’estudi de la cultura material. Com es registra la troballa d’eines lítiques, òssies i ceràmiques. Tresors arqueològics i arqueologia dels tresors.
Sessió 6. Quan els vegetals es conserven: l’estudi de les restes botàniques. La importància dels estudis de la flora a la prehistòria. Identificació i classificació de les restes de vegetals localitzades en jaciments arqueològics.

Calendari
Grups U (11 sessions)
Del 6 d’octubre al 22 de desembre de 2015.
Octubre: 6, 13, 20 i 27 - novembre: 3, 10, 17 i 24 - desembre: 1, 15 i 22.
Dimarts, de 16 a 17:30 h.

Campus d'excel·lència internacional U A B