Bases de dades

Les bases de dades en història de la ciència, medicina i veterinària són poc abundants. L'excepció que confirma la regla és la:

BIBLIOGRAFIA ESPAÑOLA DE HISTORIA DE LA CIENCIA Y DE LA TÉCNICA  

Base de dades que té per objectiu recollir totes les publicacions sobre història de la ciència i la tècnica aparegudes a Espanya o realitzades per autors espanyols, publicades a partir de l'any 1988. Es basa en la informació que, sobre el tema, va anar recollint la revista Asclepio. Ha estat elaborada sota la direcció de María Luz López Terradas de la Unidad de Historia de la Ciencia del Instituto de Historia de la Ciencia y Documentación "López Piñero".

La font més important sobre la història de la ciència és HISTORY OF SCIENCE, TECHNOLOGY AND MEDICINE DATABASE que no està disponible en xarxa a Catalunya.

Amb tot podem accedir a diferents tipus de bases de dades científiques, d'humanitats i portals editorials on trobarem bibliografia significativa per la nostra especialitat.

Bases de dades científiques

Conté: 1. Web of Science: Science Citation Index Expanded (1900-); Social Sciences Citation Index (1956-); Arts & Humanities Citation Index (1975-); Conference Proceedings Citation Index (1990-); Current Chemical Reactions (1986-2009); Index Chemicus (1993-2009). 2. ISI Essential Science Indicators (1999-). 3. Journal Citation Reports (1997-). 4. Derwent Innovations Index (1980-2009) (la UPC té accés a la Derwent Innovation Index des de 1980 fins a l'actualitat).

 • Scopus (UAB, UB, UPC, UdG, URV UdL, UPF i UVIC) Base de dades multidisciplinar produïda per Elsevier que recull gairebé 14.000 publicacions d'unes 4.000 editorials internacionals. Dóna accés a resums des del 1966 i a referències completes des del 1995.
 • CAB Direct (Accés: UAB, UPC, UDL) Base de dades bibliogràfica recopilada per CAB International. Recull referències bibliogràfiques sobre veterinària, agricultura, ciències de la vida i ciències dels aliments.
 • Food science and technology abstracts – FSTA (Accés: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, BC, UJI, UVIC i URL) Base de dades bibliogràfica d'àmbit mundial de tecnologia i química alimentària, nutrició i salut. Buida prop de 1800 revistes especialitzades, monografies, conferències, tesis, patents, legislació, etc. publicats en unes 40 llengües.
 • Medline (Accés: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC i BC) Base de dades bibliogràfica que conté més de 4.600 publicacions en biomedicina i ciències naturals. Inclou referències a articles de revistes científiques, compilades per la National Library of Medicine. Abast cronològic: Des de 1966 fins a l'actualitat.
 • Pubmed (accés lliure) És un servei de la National Library of Medicine (localitzat al National Institutes of Health (NIH), que dóna accés a MEDLINE i a altres revistes sobre ciències de la vida, amb enllaços a altres bases de dades i a articles en text complet.

Bases de dades d'Humanitats

 • Bases de dades del CSIC: ICYT, ISOC, IME (Accés lliure) Conté les bases de dades: ICYT (ciència i tecnologia), IME (biomedicina), ISOC (ciències socials i humanitats).
 •  Bibliografía de la Literatura Española (accés UB, UAB, UPF, URV, UdL) Des del 1980 és una bibliografia sobre la literatura espanyola actual. Posa a la seva disposició referències bibliogràfiques d'obres, edicions, traduccions d'originals i estudis sobre els mateixos, apareguts a partir de 1980 en llibres o en publicacions periòdiques, homenatges, actes de congressos, miscel.lànies, etc. editades a Espanya i a l'estranger.
 • Repertorio de Medievalismo Hispánico (accés lliure) Recull el treball historiogràfic dels medievalistes espanyols i portuguesos, així com dels hispanistes i lusistas estrangers. L'obra, iniciada i dirigida pel Professor Emilio Sáez fins a 1988, es va publicar en quatre volums, corresponents als anys 1955-1975/1985. Des de llavors està informatitzat i pot consultar lliurement a la xarxa. Actualment conté més de 86.000 registres.
 • Fons d'Història Local de Catalunya (FONSHL) (accés lliure) És un catàleg bibliogràfic d'accés públic i gratuït sobre història local de Catalunya. Durant 25 anys ha estat produït pel Servei de Documentació d'Història Local de Catalunya (SDHLC) de la UAB, sota la direcció del Dr. Borja de Riquer.
 •  Humanities Full Text (accés UAB, UPF) Base de dades bibliogràfica especialitzada en humanitats que cita articles de revistes bàsicament en anglès. Accés a articles a text complet publicats a partir de gener de 1995.
 • Francis (accés UAB, UdL, UB) Conté referències sobre les àrees de humanitats i ciències socials. Inclou les bases de dades RAA (Répertoire d'Art et d'Archéologie 1984-1991) i BHA (Bibliography of the History of Art 1991-).
 •  JSTOR (Accés: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, BC, UJI i ESMC) Base de dades d'àmbit multidisciplinari que proporciona el text complet del fons retrospectiu de 117 revistes acadèmiques anglosaxones dels següents camps temàtics: antropologia, ciència política, ecologia, economia i finances, educació, estadística, estudis asiàtics i afro-americans, història, literatura, matemàtiques, població i sociologia.
 •  MLA International Bibliography (accés UAB, URV, UPF, UDL) Aquesta base de dades incorpora documents sobre sobre idiomes, literatura, folklore i lingüística moderns. La Modern Language Association of America el compila des de l'any 1926. La versió electrònica inclou la tirada impresa completa de la bibliografia i en l'actualitat conté més de 2 milions de registres.

Portals editorials o de serveis

 • Project Muse (UB, UAB, UPF, UdL, URV i BC) Revistes electròniques de més de 70 editorials universitàries nord-americanes coordinades per la Johns Hopkins University.
 • Compludoc  Base de dades bibliogràfica que conté ressenyes i alguns resums dels articles publicats en una selecció de més de mil revistes científiques, majoritàriament espanyoles, en els camps de les ciències, ciències de la salut, ciències socials i humanitats.
 • Dialnet  Base de dades que permet la cerca sobre un conjunt de més d'1 milió d'articles de revistes científiques espanyoles i iberoamericanes.
 •  Sage Journals Online (accés UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, BC, UJI, UVIC) Servei d'accés a text complet de les revistes publicades per Sage publications.
 •  Oxford Journals Online (accés BC, UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, UJI i UVIC) Text complet de les revistes editades per Oxford University Press.
 •  BioOne (accés UAB) Base de dades de l'àmbit de les biociències a text complet.Es pot accedir de dues formes: recuperant les fitxes bibliogràfiques interrogant la base de dades; o, a partir de la llista de revistes buidades, fer la cerca en un títol en concret.
 • OpenDoar - The Directory of Open Access Repositories
Campus d'excel·lència internacional U A B