“No passa cada dia que el fons bibliogràfic d’una universitat jove com l’Autònoma s’enriqueix amb col·leccions senceres que fan que la institució aparenti, de cop, una edat respectable. En el cas de la Història de la Ciència, això ha passat dues vegades en els darrers vuit anys, i en tots dos casos els fons adquirits formaven part de biblioteques personals, producte de molts anys de treball pacient per part d’investigadors pioners en una àrea feblement implantada a les nostres universitats. El primer cas, a hores d’ara prou conegut, és el de la col·lecció d’història de la ciència del Centre Borja de la Companyia de Jesús, que va ser reunida pels catedràtics de la UAB Albert Dou i Manuel García Doncel, i cedida per conveni a la Biblioteca de Ciències a finals de 1992. El cas més recent, el que ens ocupa, és el de la biblioteca de Josep Maria Millàs Vallicrosa, preservada i augmentada pel seu fill Eduard, que complementa admirablement les col·leccions de monografies i revistes de la secció d’Història de la Ciència de la Biblioteca de Ciències i d'Enginyeries i, en menor grau, els fons de les biblioteques de Medicina i d’Humanitats.” (1)

 

Amb aquesta introducció s’encapçalava l’exposició bibliogràfica que la Biblioteca de Ciència i Tecnologia va organitzar del 27 de novembre al 22 de desembre de 2000 sobre el fons de Josep Maria Millàs i Vallicrosa, donant a conèixer així la seva incorporació a la UAB.

La mostra es basaba en una selecció d’obres de la biblioteca Millàs que incloïa també alguns dels texts més destacats en la carrera del propi historiador.

L’exposició es completava amb una pàgina web que, degut al temps trascorregut, ha quedat obsoleta i ha portat a la Biblioteca ha actualitzar-la i ampliar-la.

 

 

(1) Extracte de l’article “El fons Millàs de la secció d’Història de la Ciència de la Biblioteca de Ciències i d’Enginyeries”, escrit per Xavier Roqué i publicat al núm. 22 (decembre de 2000) de la revista Biblioteca informacions.

Campus d'excel·lència internacional U A B