Presentació

Amb motiu del seu 50è aniversari, la UAB vol commemorar especialment els 50 anys de recerca a la nostra institució.

El patrimoni científic i tecnològic és un actiu institucional de primer ordre. La seva preservació, estudi i difusió demostren l’aposta pel coneixement. 

Aquesta mostra és un intent per apropar la comunitat universitària a una tradició científica de consolidat prestigi, fruit del treball dels nostres investigadors/es i de l’evolució viscuda als seus laboratoris i centres de recerca al llarg d’aquests 50 anys. 

Aquesta Web és el complement de l'exhibició física temporal (29 d’abril -20 de maig de 2019 a la sala d'exposicions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General de la UAB). Compta amb informació detallada i vídeos monogràfics sobre cadascuna de les peces de la mostra. A més dels equipaments, els protagonistes són els investigadors. Alguns són qui els van construir, altres qui els van fer servir, altres qui els van conservar i uns altres donen veu als companys desapareguts.

L'exposició ha estat comissariada per Carlos Acosta Rizo amb la col·laboració de Génesis Núñez Araya del Centre d'Història de la Ciència, amb el suport de Cultura en Viu, l'Àrea de Comunicació i Promoció-Unitat d'Audiovisuals i Multimèdia de la UAB, i de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Miquel Domènech Argemí
Coordinador 50è aniversari de la UAB

 

“Reportatge 50 anys de recerca a la UAB”

 

Història de la mostra

L’any 2010 el Vicerectorat de Transferència Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va proposar i acordar la realització d’un programa de treball fonamentat en l'actuació per a la identificació (mitjançant inventari), la preservació i la difusió del patrimoni científic de la UAB, tot definint els criteris sobre què cal considerar com a patrimoni i determinant els mecanismes d’actuació present i futura. Aquest programa, anomenat Patrimoni i Memòria (PiM), va ser desenvolupat parcialment entre octubre de 2010 i juliol de 2013 pel Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). Al llarg d’aquest tres anys es van explorar 2 serveis, 8 dels 57 departaments, i 2 dels 20 instituts de recerca, el que va permetre catalogar prop de vuit-cents objectes patrimonials, alguns amb un valor històric rellevant. A més es va dissenyar i posar en marxa  el protocol “No ho llancis avisa’ns”, un seguit d’actuacions per al control i preservació del patrimoni no catalogat, implementat des de 2012. Lamentablement, només es va rebre un avís de incidència a través d’aquest protocol, un resultat que, com és obvi, no és gens encoratjador.

Producte de les reflexions que a l’interior del CEHIC van generar aquest resultat es va concloure que accions de catalogació intermitents per part d’un petit grup de “rescatadors” especialistes a l’interior de les universitats, podem convertir-se en extenses campanyes que, amb pocs recursos, podrien trigar anys a abastar per complet gegantesques institucions com la UAB, el que suposa un risc permanent de pèrdua de patrimoni.

Si a això li afegim la manca d’espai, el nombre creixent d’objectes en desús degut a que  l'obsolescència tecnològica és cosa de mesos, que no abunden les ànimes generoses que tinguin cura del patrimoni, ni tampoc sobren l'interès de les administracions, ni els recurs econòmics... Què hem de fer?

La intensió es donar-li continuïtat al programa PiM amb una altra visió més integradora, amb un seguit d’actuacions a curt, mitjà i llarg terme que permetin aplegar més persones interessades en cada espai de la Universitat, amb prou motivació per la preservació del patrimoni, i que col·laborin activament en programes institucionals amb major reconeixement, visibilitat i divulgació.

Una part d’aquestes accions van a integrar-se en la celebració del 50 anys de la nostra Universitat, mitjançat l’exhibició d’una petita mostra del patrimoni científic i tecnològic catalogat pel PiM.

 


Exposició UAB 50 anys de Recerca
L’audàcia del coneixement