D) El multilingüisme

GRUP MULTILINGÜÍSME

 

SESSIÓ 2

Com ho podem veure a qualsevol lloc de l'escola i del barri, la gent parla moltes altres llengües, a part del català i el castellà. Com el tema del vostre equip és de multilingüisme heu d'intentar recollir tota la informació que tingui a veure amb l'us de totes aquestes llengües. El nostre repte és filmar el major nombre de llengües possibles i de totes les famílies lingüístiques del món. Per poder fer-ho hem d'aprendre algunes coses que saben fer els lingüistes: reconèixer les llengües i poder classificar-les segons el seu parentiu; es a dir en famílies.

 

  • Segueix les activitats proposades

  activitats/multi2.doc

 

SESSIÓ 3

 

En realitat, sabem molt més sobre les llengües de el que ens pensem. Per comprovar-ho, et proposem que facis les següents activitats.

 

activitats/multi3.doc

 

SESSIÓ 4

 

Els estudis lingüístics han demostrat que les llengües no estan separades unes de les altres. En realitat, les llengües són com una mena de famílies. Us heu preguntat mai per què una paraula en anglès es pot semblar molt a una paraula en català o castellà?

 

Les següents activitats us inviten a pensar sobre aquesta relació de les llengües. Segueix les activitats i segurament descobrireu més coses sobre aquesta xarxa que formen les llengües!

 

activitats/multi4.doc

 

SESSIÓ 5

 

Com hem vist, no sempre és necessari conèixer a la "perfecció" una llengua per poder identificar-la o reconèixer-la. És a dir, no cal que parlem francès per adonar-nos que alguna persona en està parlant. El mateix pot passar amb la llengua escrita.

 

Les següents activitats us demanen que identifiqueu els dies de la setmana que estan en diferents llengües. Mireu si sous capaços de classificar les fitxes.

 

activitats/multi5.doc

 

SESSIÓ 6

 

Un cop hagueu separat i classificat les targetes, intenteu relacionar-les amb les llengües que proposades. Continueu amb les activitats.

 

 

activitats/multi6.doc

 

SESSIÓ 7

 

Ara que ja sabem una mica més sobre les llengües, com s'estudien, com les podem classificar i estudiar, us proposem fer una activitat més pràctica. Com haurem de fer un vídeo que tracte aquest tema, us proposem que visualitzeu el següent curtmetratge i que feu les activitats que es proposen.

 

activitats/multi7.doc

Video: https://www.youtube.com/watch?v=duDXvlsq9YE

SESSIÓ 8

 

Definitivament heu après moltes coses sobre les llengües i el seu estudi. Ara és el moment de passar a la pràctica. Feu les següents activitats i intenteu relacionar-les amb el vídeo que heu de fer.

 

            activitats/multi8.doc

 

Campus d'excel·lència internacional U A B