Introducció

Dels 0 als 150.000 registres en 10 anys

 

10 anys del DDDEn 10 anys el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) s’ha anat consolidant com una eina imprescindible per a la visibilitat de la Universitat a la xarxa. El factor decisiu que va motivar el meu naixement va ser el moviment d’accés obert a la producció científica, però a l’actualitat els 150.000 registres que gestiono demostren que sóc imprescindible per a demostrar el capital intel·lectual i patrimonial de la UAB. 

Com els nens i nenes, que creixen molt ràpid a casa dels altres, segons la presència d’aquest servei a la vostra vida direu allò de “Ja fa deu anys” o bé “Només fa deu anys?”, perquè la veritat és que he crescut molt i força ràpid comparat amb d’altres dipòsits universitaris.

Sóc l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció científica, docent i institucional de la universitat alhora que recullo documents digitals que formen part de les col·leccions de les biblioteques de la UAB o que les completen.

La meva col·lecció de documents està organitzada pel Servei de Biblioteques però és interoperable amb els cercadors i recol·lectors de tot el món. Els meus registres sempre tenen totes les dades de descripció i l'accés al text o la imatge que correspongui.

Em van crear per a:

  • augmentar la visibilitat, l’accés, la utilització i l’impacte dels resultats de les investigacions.
  • augmentar la visibilitat dels autors i de la institució.
  • facilitar la cerca a la producció científica, docent i institucional de la UAB.
  • oferir a la comunitat universitària una plataforma de publicació en accés obert.
  • afegir valor als documents a través de citacions normalitzades, estadístiques de consulta i adreces permanents.
  • assegurar l’accés a llarg termini amb mecanismes de preservació.

La UAB ha consensuat unes polítiques i normatives per a enfortir en moviment d’accés obert i per això m’he convertit en el dipòsit oficial de la Universitat, el lloc on dipositar els articles de revista que subvenciona la Unió Europea, el lloc en que els estudiants venen a cercar les guies docents d’anys passats, el lloc on els fons personal llegats a la Universitat es difonen al món...

Sóc un dels primers dipòsits espanyols pel que fa a nombre de registres i consultes, cada mes tinc més de 400 mil descàrregues des de tot el món i cada dia genero més de 50 registres nous.

En aquests 10 anys moltes vegades hem fet celebracions, cursos i tallers per donar a conèixer la meva existència i fins i tot es reparteixen punts de llibre i carpetes amb la meva imatge.

La meva adolescència està plena de reptes: la interoperabilitat amb altres serveis de la UAB, la difusió de les dades de recerca, la competència de les xarxes socials acadèmiques, l’expansió de les llicències obertes, l’avaluació de la recerca...