Imperi Romà

Obres generals sobre edificis de Roma i rodalies: Soprintendenza Speciale Archeologia, Belle Arti e Paesaggio di RomaSovrintendenza Capitolina ai Beni CulturaliRome's Imperial ForumsDigital Roman ForumParco Archeologico del ColosseoRom im NetzRoma AntiquaAncient and Early Christian Sites of RomeParco Archeologico dell'Appia Antica, un estudi sobre les obres hidràuliques (un altre lloc sobre el mateix tema), retrats escultòrics dels emperadors.

Entre 353 i 402, la residència imperial més habitual d'Occident és Milà. Amb els emperadors Teodosi i/o Honori, San Lorenzo Maggiore possiblement funcionava com a capella palatina, i l'annexa capella de Sant Aquilí com a panteó dinàstic.

La capital a partir de 402 és Ràvena. Hom pot veure els principals edificis, i especialment els mosaics. Iniciatives de Gala Placídia són el mausoleu homònim i sant Joan Evangelista. De l'època de Teodoric (govern ostrogot arrià, s. V-VI): les restes del seu palau, el seu mausoleu i l'església del Salvador (després sant Martí, i encara posteriorment sant Apolinar Nou). Sota la reconquesta bizantina de Ràvena, el banquer Julià Argentari fa bastir al segle VI les esglésies de Sant Vital, Sant Apolinar in Classe i Sant Miquel in Africisco.

Obres romanes posteriors al 476 poden veure's a Medioevo.Roma.

Campus d'excel·lència internacional U A B