Isabel Steva Hernández (Barcelona, 1940), més coneguda pel pseudònim Colita, és, juntament amb Pilar Aymerich, la fotògrafa més destacada de la segona meitat del segle XX català. Fotògrafa i fotoperiodista innovadora en un món dominat per homes (Xavier Miserachs, Francesc Català-Roca, Oriol Maspons, Eugeni Forcano, Joan Colom, etc.), Colita va destacar ben aviat per la versatilitat i qualitat dels seus treballs: des del món del flamenc (Luces y sombras del flamenco, Barcelona, 1975), al de l’art i l’arquitectura (Evocació del modernisme, Barcelona, 1965), la música de la Nova Cançó i, senMaruja Torres i Montserrat Roig. Manifestació Feminista, 1976se cap mena de dubte, el món de la gauche divine de la Barcelona dels anys seixanta.

De tot plegat, a més a més del treball més quotidià per als principals mitjans d’informació del país (des de Fotogramas a Destino, a Mundo Diario i Tele Exprés), n’han quedat més de 40 exposicions i una 30 de llibres, alguns de tan destacables com Els cementiris de Barcelona (amb Pilar Aymerich), Tretze que canten (1982), Els barcelonins (1988), etc.

Però a més a més de ser una professional d’un gran prestigi, mereixedora de distincions com Medalla al Mèrit Artístic 1988, de l’Ajuntament de Barcelona, la Creu de Sant Jordi 2004 o el Premi Internacional Terenci Moix (2011), Colita ha destacat per la seva lluita feminista i per la igualtat de les dones. En aquest àmbit, el seu compromís es va concretar en la direcció del departament de fotografia de la revista Vindicación Feminista.

En el marc dels 40 anys de la Facultat, semblava una bona ocasió proposar una dona, professional de prestigi i activista cívica reconeguda, per a un Doctorat Honoris Causa que, a més a més, incideix en un àmbit de la Facultat tant important com el Fotoperiodisme, en uns moments en què, precisament, s’està duent un molt important treball de recerca i reivindicació d’aquesta disciplina.

 

Francesc Vilanova Vila-Abadal

Professor Titular d'Història Contemporània
Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (UAB)
Director de l'Arxiu Històric de la Fundació Carles Pi i Sunyer


Text integre de la proposta de doctora honoris
causa en la persona d’Isabel Steva Hernández, Colita (PDF)

Campus d'excel·lència internacional U A B