David Jou

david jou mirabent

 

David Jou i Mirabent
(Sitges, 1953)

 

Doctor en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1978), David Jou és actualment catedràtic de Física de la Matèria Condensada.

Paral·lelament a la seva carrera científica, Jou ha desenvolupat una vessant poètica que va començar amb la publicació dels seu primers poemes a l’Eco de Sitges, el seu poble natal, a l’edat de quinze anys. Autor d'una quinzena de títols, compta a més amb dues recopilacions: L'èxtasi i el càlcul (2002) i L'huracà sobre els mapes (2004).

Pel que fa als aspectes formals de la seva obra poètica, ha explorat formes inusuals, amb un fort component visual, inspirades tant en les imatges de la natura (arbres, coves, pluja…) com en teories de la física (cosmologia) i de la biologia (codi genètic).

Ell mateix comenta que té facilitat pel pensament abstracte, la qual cosa ha fet que es decantés per una poesia metafísica, en la qual conflueixen la ciència i la religió, dues maneres fascinants de veure el món i la vida. La seva profunda estimació pel paisatge de Sitges, al qual se sent molt arrelat, ha fet que aquest indret fos un microcosmos poètic on s’ha inspirat per escriure els seus versos més mediterranis.

És també autor de diversos assajos i ha donat un centenar de conferències de divulgació per al públic general. El seu profund estudi dels aspectes històrics i culturals de la ciència com ara els orígens de la termodinàmica, les relacions entre ciència i poesia així com entre ciència, teologia i història han fet de la seva obra un pou inesgotable de coneixement.

 

El  poemes El nombre π, La taula periòdica i Rellotge de sorra són una mostra de la capacitat de Jou per experimentar amb les formes visuals i mètriques del llenguatge i, alhora, divulgar el seu profund coneixement de la ciència i de la complexitat dels paràmetres matemàtics.

Campus d'excel·lència internacional U A B