Assumpció Forcada

assumpcio forcada florensa

 

Assumpció Forcada Florensa
(Sudanell, 1947)

 

 

Llicenciada en Ciències Biològiques, Assumpció Forcada treballa com a professora de batxillerat a l’IES Arnau Cadell de Sant Cugat del Vallès. Però aquesta professora de ciències és també una gran poetessa i cantautora catalana. Va més enllà de l’ensenyament tradicional de la biologia i utilitza el llenguatge poètic  per explicar la part més interessant de les coses físiques.

Forcada ha publicat diversos poemaris amb la ciència com a gran protagonista: Immunitat (1990), Caducifòlium (1994), Hàbitat  (1996), Ecosistema (1998), Germinació (2000), Evolutio (2000), Cosmos (2002), Flora Sapiens (2003), Fotosíntesi (2004), Prisma (2005), Rails (2007), Univers (2008), Geodinàmica (2009), H2O (2010), Meteorologia (2011), Científicas (2012). Entre els primers poemes i els posteriors, Forcada ha anant desplegant una obra àmplia mentre explorava àmbits molts diversos i construïa un mon poètic cada cop més vast i singular. Cada llibre reflecteix un entorn propi però, alhora, interconnectat amb els evocats anteriorment. El tractament dels grans àmbits de la naturalesa està marcat per la doble visió que té l’autora de la ciència: coneixement, curiositat i sistematització, juntament amb una sensibilitat genuïnament humanista i emocionada. Una combinació de ciència, poesia i cançó que mereixen el nostre reconeixement.

Forcada va presentar el seu darrer llibre, Química i Física (2013), a Gràcia, amb motiu de la Setmana de la Ciència. En aquest llibre, l’aspecte científic hi surt reflectit de dues maneres: com sentiment de meravella davant d’alguns aspectes de l’estructura de la realitat, és a dir, com ciència en si, o bé, com a referent metafòric per explorar d’altres aspectes, com ara els sentiments o les paraules.

 

El tema còsmic el tracta en una brillant col·lecció de poesies publicades sota el títol Cosmos (2002), on evoca en poemes acròstics –és a dir, que cada vers comença amb una lletra del títol del poema- planetes, asteroides, estels, constel·lacions i galàxies diverses. A Cosmos, l’autora sent la fascinació per les paraules, per l’univers humà que gira al voltant de la vida, i trena amb els seus poemes tot un viatge còsmic.

Poemes escollits:

Campus d'excel·lència internacional U A B