Mapes i canvis territorials

Si hem vist que una part de la cartografia tenia un ús directament relacionat amb el desenvolupament del conflicte i pròpiament amb el decurs de la guerra, el desenllaç de la mateixa va comportar una sèrie de canvis en el territori (entre d’altres qüestions) que també tingueren la seva plasmació cartogràfica.

A nivell de Catalunya, amb la promulgació del Decret de Nova Planta, es produeix una redistribució territorial i administrativa, establint la creació de dotze corregiments més el districte de la Val d’Aran. Aquesta nova divisió territorial es va basar en l’agrupació de les antigues divisions de vegueries i buscava un major equilibri territorial (que en el seu moment, va ser fins i tot valorat positivament per en Pau Vila*). Podeu consultar els mapes parcials i el general dels Corregimientos ... que va fer el comte de Darnius a la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

En un àmbit més local, la ciutat de Barcelona va patir un canvi urbanístic que va modificar la seva “fesomia” durant molts anys: la destrucció de part del barri de La Ribera per tal de construir la ciutadella militar que permetria a Felip V mantenir controlada la ciutat.

 

 

Plan de Barcelone (1706)

© Mapa propietat de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, disponible a www.icgc.cat

 

 

Plan de Barcelone, du fort de Mont Iouy, et leurs environs, ville capitale de la Catalogne (1725)

© Mapa propietat de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, disponible a www.icgc.cat


 

* Burgueño, Jesús. Història de la divisió comarcal. Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2003. p. 28

Campus d'excel·lència internacional U A B