Àsia Oriental a la Universitat Autònoma de Barcelona


Àsia Oriental està present a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de fa més de tres dècades, a la Facultat de Traducció i Interpretació (FTI), el Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental (DTIEAO) i el Centre d'Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO).

La FTI és un centre a l’avantguarda en l’estudi i la recerca sobre l’Àsia Oriental, l’única del sistema universitari català en aquest camp, la primera a l’Estat espanyol en oferir-ne estudis de grau i de doctorat, i l’única amb una oferta de màster i postgrau que aborda des d'una perspectiva global (social, política, econòmica, cultural, lingüística, intel·lectual) la importància d'Àsia Oriental al món.

La presència d'Àsia Oriental a la UAB s'endegà el curs 1988-1989 amb la docència de llengua xinesa i llengua japonesa a l'Escola Universitària de Traducció i Interpretació (EUTI), que posteriorment es transformaria en l'actual FTI, i la creació del Centre d'Estudis Xinesos i del Centre d'Estudis Japonesos, que més endavant es van integrar a l'Institut d'Estudis Internacionals i Interculturals (IEII), actual CERAO (des de 2012). La iniciativa d'aquests centres va permetre que, durant la dècada de 1990, s'organitzessin jornades, seminaris i cicles de conferències centrats en l'Àsia Oriental que, juntament amb l'activitat de recerca, va fer possible que es llegissin les primeres tesis doctorals. Actualment, la FTI, el DTIEAO i el CERAO constitueixen el motor dels Estudis de l'Àsia Oriental a la UAB.

L'IEII es va avançar a la institucionalització oficial dels Estudis de l'Àsia Oriental mitjançant l'oferta d'un títol propi (Graduat Superior en Estudis Internacionals i Interculturals) amb una especialització dedicada a l'Àsia Oriental a partir del curs 2000-2001. Des del curs 2003-2004 es començà a impartir la llicenciatura de segon cicle d'Estudis d'Àsia Oriental, que a partir del curs 2009-2010 fou substituïda pel Grau d'Estudis d'Àsia Oriental, impartit de manera pionera per la UAB a l'estat espanyol i únicament per la UAB al sistema universitari català. A més, en el curs 2006-2007 es va començar a impartir el Màster Oficial de Recerca en Àsia Oriental Contemporània, que va donar lloc a una especialitat del Màster en Traducció, Interpretació i Estudis Interculturals, actual Màster Oficial en Traducció i Estudis Interculturals. Així mateix, des de l'any 2012, a la FTI s'imparteix el Màster Oficial Unió Europea-Xina: Cultura i Economia, des del 2018 el Màster Oficial - Didàctica del Xinès per a Hispanoparlants, i des del 2020 el Màster Oficial en Estudis Global d'Àsia Oriental. Finalment, al programa de Doctorat de Traducció i Estudis Interculturals, és present des de l'any 2007 l'àrea de coneixement d'Àsia Oriental amb diferents línies de recerca. En definitiva, la UAB és la única universitat de l'Estat espanyol que inclou en els seus estudis la triple oferta de grau, postgrau i doctorat en Estudis de l'Àsia Oriental.

Com estudis d'àrea, els Estudis de l'Àsia Oriental són interdisciplinaris per definició i comprenen diverses disciplines d'Humanitats i Ciències Socials, a banda de, evidentment, la llengua. La UAB és pionera en l'ensenyança de la llengua xinesa, la llengua japonesa i la llengua coreana, com una de les poques universitats de panorama acadèmic de l'Estat que ofereixen aquestes matèries de forma curricular.

La UAB també forma part de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, l'Institut Sejong de Barcelona, i col·labora assíduament amb la Fundación Japón.

 

 

 

 

 

Fundació Institut Confuci de Barcelona 


CERAO – Centre d'Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental

Campus d'excel·lència internacional U A B