Activitat literària

Anna Aguilar-Amat Castillo va néixer a Barcelona el 31 de gener de 1962. Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Barcelona i es va doctorar en Lingüística l’any 1993. Des de llavors ha estat vinculada al món de la investigació acadèmica en els camps de la Lingüística Computacional, la Lexicosemàntica i la Terminologia. Actualment és professora titular a la Facultat de Traducció i d’Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ensenya Terminologia aplicada a la Traducció.

Ha publicat dos llibres sobre Informàtica i diversos articles a revistes especialitzades. Al llarg de la seva etapa d’estudiant va guanyar diversos premis de narrativa i poesia juvenils. Amb el llibre Petrolier (Ed. Denes, 2003) va obtenir l’Englantina d’Or als Jocs Florals de Barcelona en la seva CXVII edició, al maig de l’any 2000. Pocs mesos després l’autora va guanyar el XLII premi Carles Riba amb el llibre Trànsit entre dos vols, publicat per ed. Proa, col. Ossa Menor, Barcelona 2001. El novembre de 2001 li va ser atorgat el premi VI Màrius Torres de poesia a la ciutat de Lleida pel seu llibre Música i escorbut.

Des de l’any 2003 presideix QUARKpoesia (Aula de Poesia de la Universitat Autònoma, https://www.ft.uab.es/quarkpoesia) i l’any 2006 crea la col·lecció de poesia Refraccions dins el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha donat a la llum 8 volums experimentals. Veure https://publicacions.uab.es/llibres/refraccions.asp En aquesta col·lecció publica el llibre Jocs de l’Oca (SPUAB, 2006) un recull de 63 poemes que avança com el joc de taula que rep el mateix nom. També antologa el llibre Europa és una dona (poetes europees actuals) i Quàntiques, 10 poetes joves en diferencial femení. El seu cinquè llibre de poemes, Càrrega de color, una metàfora de les vivències elementals com a partícules elementals (quarks), veu la llum l'any 2011 a mans d'Editorial Meteora.

Com a poetessa Anna Aguilar-Amat ha publicat també amb editorial EUMO (Generacions, Calaix de versos I, 2001, i Nadals,nadales i T’estimo, de la mateixa col·lecció), i apareix a l’antologia de poetes catalans traduïts al castellà per Jordi Virallonga (Sol de Sal), al francès per François-Michel Durazzo (48 poètes catalans pour le XXIe siècle), a l’anglès per Anna Crowe, així com a diverses revistes literàries del País Basc, Madrid, Escòcia, Còrsega, Sicília, Finlàndia, EUA, Grècia i Eslovènia. Música i Escorbut apareix en macedoni (traduït per Magdalena Hovart) a finals de 2006. Coses Petites és un poemari il·lustrat per Miquel Plana i escrit a quatre mans amb Francesc Parcerisas. També amb aquest autor ha publicat El placer de la lectura (ed. Síntesis, Madrid, 2004), llibre d’assaig... Del llistat que segueix cal destacar la inclusió de l’autora en el recull New European Poets l’any 2008.

Veure www.annaaguilaramat.net

Campus d'excel·lència internacional U A B