50 ANYS DE TRANSFERÈNCIA D’ ARQUEOLOGIA DES DE LA UAB
El vessant social de la recerca en Arqueologia s’ha traduït en la transferència no només fent recerca bàsica en didàctica i divulgació del Patrimoni arqueològic, sinó promovent simposis internacionals, reunions de debat... i amb la creació de -o la cooperació- de Museus, museïtzació de jaciments, exposicions nacionals i internacionals (també dins la UAB), parcs arqueològics i posta en valor de rutes arqueològiques, la producció de vídeos i programes radiofònics i de televisió.
D’aquesta tasca no es pot deixar de banda les publicacions i l’ activitat editora de monografies i revistes que va començar amb “Quaderns de Treball“ publicada de 1974-1986, o altres mes efímeres com “Archisdiskodon” (una primerenca revista electrònica en disquets, en 1986) Treballs del Seminari del Proper Orient“ (1999 i 2008) i d’altres sèries de més llarg recorregut com “Treballs d’Arqueologia” (des de 1991) i “Treballs d’Etnoarqueologia“ (publicat des de 1996) i la revista Estrat Crític (2007-2014) promoguda per l’alumnat.
També s’han publicat nombrosos articles en diaris i revistes de divulgació i fins i tot llibres il·lustrats per infants.
El compromís social ha portat a membres del personal docent a col·laborar amb entitats socials de recuperació de la memòria com la Federación de Foros por la Memoria i la AMRH per intervenir en l’excavació i recerca de fosses clandestines dels republicans assassinats durant la Guerra Civil, tant a Catalunya com a Castella i Andalusia. En aquest sentit del compromís de transferència també s’ha col·laborat amb comunitats indígenes de Costa Rica i Panamà per inventariar el patrimoni arqueològic del territori Bribi.