DOCÈNCIA

50 ANYS DE DOCÈNCIA D’ARQUEOLOGIA A LA UAB

 

apartat2.fw_.png


El primer curs 1968-69 la Facultat de Lletres tenia només 112 alumnes. Avui el grau d’Arqueologia admet fins a 80 estudiants. Es va començar amb estudis generals d’Història. Al llarg de la nostra història s’han succeït cinc plans d’estudis de grau amb adequacions en els que, entre altres matèries, es donava una formació d’Arqueologia:

La formació es va complementar amb l’oferta de doctorats, màsters en Arqueologia clàssica (conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica), en Arqueologia prehistòrica, en Prehistòria, Antiguitat i Edat Mitjana, i amb els “minors” en Evolució i Paleontologia Humana, i en el d’Estudis de Gènere i un Programa de Doctorat en Arqueologia Prehistòrica, que en els darrers anys es fa en col·laboració amb la Universidad de Cantabria i amb la Institució Milà i Fontanals del CSIC i un altre en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana.

Els alumnes han pogut formar-se també participant directament en les tasques que es feien en els laboratoris: de Paleoeconomia i paleoecologia humana, el Servei d’Anàlisis Arqueològiques UAB (Arqueozoologia, Arqueobotànica, Arqueometria (Ceràmiques i lític), Arqueologia Quantitativa, Intervencions Arqueològiques), Centre Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria i en el Laboratori de Ceràmica Medieval. A banda d’integrar-se amb els grups de recerca en tasques de laboratori i de camp.
La formació de camp en Arqueologia Prehistòrica s’ha completat amb escoles de camp, una idea que vàrem importar des del Perú i que vàrem aplicar primer a Nicaragua (1997) i ara a jaciments Arqueològics com Roca del Bous, Cova Gran de Santa Linya, Coro Trasito (Osca), Cova del Sardo (Lleida), La Draga (Girona), Mines neolítiques de Gavà (Barcelona) i Vilanera (Girona) i en Arqueologia clàssica en Castellot de Bolvir, Torre Llauder, St. Pau de Riusec o Guissona.
També han pogut participar en excavacions de projectes: de Prehistòria com els de Serinyà i Torroella de Montgrí, o Vilanova de Sau, Sant Quintí de Mediona, Cova del Musclo, Font del Ros, Gatas (Almería), Son Fornés i Son Ferragut (Mallorca)  i Tell Halula (Síria) en les primeres dècades de la UAB i recentment en els de  Gird Lashkir, La Almoloya (Murcia), La Bastida (Murcia), La Puntilla (Perú), o  Illa Skye (Escòcia), entre molts altres. En Arqueologia clàssica van poder intervenir en les excavacions en jaciments romans de Catalunya com Empúries, Baetulo, Iesso en els moments mes antics de la UAB i recentment en altres jaciments romans i ibèrics de Catalunya: Cabrera de Mar, Puig Castellar de Biosca, o medievals com Mediona, Turó del Montgros, Ca l’Agustí i l’Esquerda.
 
Els alumnes també s’han integrat en programes en projectes de camp d’altres investigador@s a l’Estat espanyol, així com a Itàlia, Alemanya, França, Noruega, Síria, Iraq, Perú, Argentina, Nicaragua, Mèxic, Costa Rica, Colòmbia, Equador, Canadà o Tanzània. 
Aquesta docència ha tingut també un caire de transferència de coneixements internacional: hem contribuït a la creació de laboratoris d’Arqueologia i podríem dir que hem “exportat" personal investigador als països americans (Equador, Perú, Argentina, Nicaragua, Uruguai, Mèxic, Colòmbia, Veneçuela, Costa Rica, Brasil…) i també a Síria, Suïssa, Alemanya, França, Anglaterra, Noruega, Grècia, Itàlia, Austràlia…

A mes de les activitats docents s’han organitzat activitats para-docents especials com conferències per professorat científic d’altres institucions, excursions de visites a jaciments, inauguracions especials de curs, concursos de fotografia arqueològica, exposicions organitzades per l’alumnat, cinefòrum prehistòric i setmanes d’activitats trans-disciplinars .

La Llicenciatura d’Arqueologia a la Universidad de Managua
El 1991 el departament D’Història de les Societats Precapitalistes i Antropologia social va organitzar la implantació d’una llicenciatura d’Arqueologia a la Universidad Nacional Autónoma de Managua a Nicaragua.


 

Campus d'excel·lència internacional U A B