Els Campus docents

Els Campus d'Arqueologia i Paleontologia és un projecte estratègic que ha estat impulsat amb el suport institucional de l’Equip de Govern de la UAB a través de la Comunitat de Recerca Estratègica en Patrimoni Cultural (xarxa CORE), que té per objectiu actuar com un instrument per a la creació de models sostenibles de desenvolupament econòmic, social, cultural i territorial.

El campus d’arqueologia consolida la relació existent entre la UAB i diferents ajuntaments per tal de reconèixer els jaciments i les infraestructures associades (espais, equips, allotjament) com a espai docent i de recerca de la UAB, i establir així una col·laboració estable entre les administracions locals i la universitat. Aquest tipus de campus universitari amplia i millora la col·laboració de la universitat amb el territori català i esdevé un element dinamitzador del patrimoni dels municipis i del territori, així com un pol de transferència del coneixement generat des de la recerca arqueològica, paleontològica i el patrimoni cultural, i també en els àmbits de les corresponents gestió i difusió.

Actualment existeixen 14 seus del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB, esteses per tot el país: La Draga (Banyoles), les mines neolítiques de Gavà (Baix Llobregat), el jaciment iberoromà i medieval de El Castellot (Bolvir de Cerdanya), els jaciments romans de Torre Llauder (Mataró) i Guissona (La Segarra). Recentment s’han incorporat a l’experiència altres jaciments arqueològics de Catalunya en què el professorat de la UAB realitza la seva recerca, amb la voluntat d’ampliar l’oferta de jaciments on dur a terme la docència pràctica i la iniciació a la recerca. Són els jaciments paleolítics de la Roca dels Bous a La Noguera i els jaciments de La Dou, amb ocupacions del neolític i bronze final, i l’Aubert, amb restes de cronologia medieval, ambdós a la Vall d’en Bas (La Garrotxa),  el jaciment romà de Iesso (Guissona. La Segarra. Lleida), Son Fornés (Mallorca), La Bastida de Totana (Múrcia), el Castell de Bessora (Osona), el Parc Natural del Montseny (Tagamanent), la Seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, la seu del campus paleontològic de Coll de Nargó i la seu del campus paleontològic del Pallars Jussà, que recull la col·laboració amb els Ajuntaments de Isona-Conca Dallà i Coll de Nargó, la UAB i l’Institut Català de Paleontologia

Cadascuna de les seus del campus està relacionada amb un departament universitari i amb grups o centres de recerca on es fan les pràctiques de grau i de màsters. Aquest fet genera una sèrie de sinergies amb el territori on la universitat desenvolupa la seva la docència (pràctiques de grau, màster i doctorat) i la seva recerca (jaciments arqueològics i paleontològics).

Aquesta estructura de col·laboració entre la universitat i el territori multiplica els recursos docents de què disposa la universitat, amplia l’oferta de pràctiques i alhora ofereix als estudiants un ampli ventall de projectes on desenvolupar els seus treballs curriculars (treball final de grau, treball final de màster, tesis doctorals, etc.).

Actualment el campus ofereix una oferta de pràctiques molt àmplia, que cobreix pràcticament totes les cronologies i totes les tipologies de jaciments. D’altra banda, la major part d’aquests jaciments són parcs arqueològics o paleontològics i estan vinculats a un Museu o Centre d’Interpretació. Aquest fet suposa diversificar l’oferta de pràctiques i la seva tipologia, i permet formar els alumnes també en l’àmbit de la gestió, la didàctica i la difusió del patrimoni arqueològic.

Web

Vídeos

Campus d'excel·lència internacional U A B