Equip de treball

INVESTIGADORA PRINCIPAL

Dra. Sara Rovira-Esteva (TransMedia Catalonia, Universitat Autònoma de Barcelona)

EQUIP DE RECERCA

Pilar Orero, Helena Casas-Tost, Anna Matamala, Carme Mangiron, Joan Bestard i Irene Tor.

TransMedia Catalonia (http://grupsderecerca.uab.cat/transmedia/) és un grup líder en investigació en accessibilitat als mitjans. Es tracta d’un equip multidisciplinari que ha liderat i lidera projectes relacionats amb l’accessibilitat a nivell local, estatal i europeu. Projectes recents que es podrien destacar són HBB4ALL (http://www.hbb4all.eu/) o el projecte ACT (http://www.actproject.eu/), tots dos liderats pel grup. TransMedia també col·labora en el projecte europeu ADLAB PRO (http://www.adlabproject.eu) i recentment hem tingut notícia de la concessió de dos projectes H2020 sobre accessibilitat en els quals participarem els propers tres anys (2017-2020): el projecte Easy TV i el projecte Immersive Accessibility, liderat per la fundació I2CAT i en el qual participen TVC, la UAB i Anglatècnic.

Aquest any el grup ha rebut també finançament per a un projecte europeu sobre la qualitat en els mitjans (referència UMAQ752659) i ha posat en marxa MAP (Media Accessibility Platform), un lloc web dedicat a recopilar informació sobre accessibilitat a tot el món (http://www.mapaccess.org). També ha rebut finançament de la Comissió Europea (ref: COMM/MAD/2016/04) per celebrar un congrés sobre accessibilitat a finals del 2017.

TransMedia Catalonia és un grup especialment actiu en la transferència de coneixement, mitjançant la participació en comitès d’estandardització a nivell mundial en les dues agències més importants amb aquesta finalitat: la ISO i la ITU (ONU). TransMedia té presència en totes dues agències com a membre dels grups de treball d’accessibilitat, coedita estàndards i redacta normatives com ara la d’audiosubtitulació (ISO 70021-23) o d’audiodescripció (ISO70021-25).

L'equip de recerca que participa en aquest projecte està format per cinc professores a temps complet del Departament de Traducció i d’Interpretació i Estudis de l’Àsia Oriental de la UAB: Sara Rovira-Esteva, Carme Mangiron, Anna Matamala, Helena Casas-Tost i Pilar Orero, totes membres del grup de recerca, reconegut per la Generalitat (2014SGR0027), i expertes en diferents aspectes de la traducció audiovisual i l’accessibilitat als mitjans. A més, l’equip de treball comptarà amb un doctorand, Joan Bestard, que és discapacitat, i que està fent la tesi sobre polítiques d'accessibilitat a Catalunya. La seva presència garanteix des del començament la participació del col·lectiu de discapacitats, que són els usuaris finals, de manera que la metodologia de recerca serà “user cèntric”, en base al principi de participació de les Nacions Unides “nothing for us without us”.

Campus d'excel·lència internacional U A B