MOLLERUSSA - ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JAUME

L'antiga església de Sant Jaume de Mollerussa (on actualment hi ha l'ajuntament) era una església d'un gòtic tardà, del segle XVII, caracteritzat pel manteniment de la volta de creueria però amb la inclusió d'elements classicistes com l'accés a les capelles laterals, realitzat ja amb arc de mig punt. A finals del segle XIX s'havia construït un nou retaule major, d'estil neobizantí. També conservava retaules barrocs al seu interior i una pila baptismal amb coberta cònica, tal com es despren de les imatges conservades. A l'exterior, la façana era molt austera, solsament definida per la presència d'un portal d'arc de mig punt amb dovelles, semblant al de l'església parroquial d'Anglesola, que podem presumir d'una cronologia aproximada. El campanar, una senzilla torre quadrada, havia estat construït al segle XVIII.

Isidre Puig Boada, com a arquitecte diocesà, presenta un projecte de construcció de la nova església, prevista en un altre indret (a l’altra banda de carretera) d’on es trobava l’església vella. En l’expedient de reconstrucció l’arquitecte informa d’un acord amb l’Ajuntament de la vila per tal de rectificar el traçat de la carretera que passava entrela Casaconsistorial i les restes de l’església parroquial, de manera que l’Ajuntament adquiria el solar i la resta d’edifici dela Parròquia, i cedia a aquesta un solar gran i contigu a l’actual Casa consistorial. Aquest acord tardà anys, però, en materialitzar-se, i les restes de l’església vella no foren definitivament enrunades fins a l’any 1957, per bé que les obres de l’església nova s’havien començat l’any 1949 i s’inaugurà l’any 1952.

Cronologia: 
8. Segle XVII
Catalan
Data de destrucció (o desaparició): 
1936
Població: 
MOLLERUSSA
Comarques: 
Pla d’Urgell
Bibliografia i fonts: 

Fons fotogràfic Salvany (Biblioteca de Catalunya).

YEGUAS GASSÓ, J: Mollerussa. Valls: Edicions Cossetània, 2003, p. 70-72.

Bisbat fins el 1936: 
Solsona
Denominació: 
MOLLERUSSA - ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JAUME
Pujant-les al propi servidor: 
Vicissituds de la destrucció: 

L’antiga església parroquial de Mollerussa havia estat ensorrada en la seva major part, amb la finalitat de destinar el solar a plaça pública, i només n’havia quedat dempeus una petita part, sense poder atendre les necessitats de culte de la població. Segons un informe del llavors rector, Ramon Viladrich, de l’any 1941, la part de l’església que havia quedat dempeus havia estat utilitzada com a mercat públic.

 

Ubicació: 

Mollerussa

Estil artístic: 
Gòtic
Campus d'excel·lència internacional U A B