Exposició presencial a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Aquesta exposició sobre microscopis òptics és tant una exposició dels instruments en si mateixos, com també dels llibres que en tracten i descriuen la seva història i utilització. Els microscopis exhibits  formen part del patrimoni històric de les Facultats de Biociències i de Ciències de la UAB. Òbviament no trobarem instruments molt antics, però els que hi són,  il·lustren la variabilitat dels seus usos, de les seves formes i de la seva tecnologia, al llarg de la segona meitat del segle XX.

En total, nou aparells cedits pel Departament de Química, el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal, i d'Ecologia, i el Departament de Geologia, les característiques dels quals podeu consultar a l’apartat Microscopis exposats.

 

                                                                                         (Si voleu descarregar el punt de llibre, cliqueu sobre la imatge)

 

A l’expositor gran, a banda dels microscopis dels departaments de Química i del BAVE, es fa una ràpida mirada sobre la història d’aquests aparells amb la projecció de diversos i destacats microscopis històrics, i un parell de vídeos.

 Les imatges s’han extret dels llibres:

  • Microscopium, de Maria Rooseboom (Leyden: National Museum for the History of Science, 1956); i
  • Collecting microscopes, de Gerard l’E. Turner (London: Studia Vista, 1981)

 

I els vídeos es mostren a continuació:

                                                       

 

També suggerim la visualització dels següents audiovisuals que, per les seves característiques,  no són els més adients per reproduir en un expositor, però sí per complementar el contingut d’aquesta exposició.

 

 

A banda dels aparells,  la part bibliogràfica d’aquesta mostra és també molt important ja què permet posar en valor tota una sèrie de llibres (publicats, alguns d’ells, abans de 1950) que posen de manifest com s’estudiaven i s’aprenien tant l’òptica com les matèries afins relacionades amb l’observació a través del microscopi, en molts casos amb aparells similars als exhibits.

Per ampliar la cerca cap a d’altres obres que també trobareu a les biblioteques de la UAB, poseu consultar els següents epígrafs:

 

A l’expositor petit, trobareu els microscopis cedits pel Departament de Geologia i altres materials relacionats.

 

             

 

 

        

                                                                                                             Fotografies de l'exposició

 

Campus d'excel·lència internacional U A B