Paideia. Tercera trobada de didàctica dels estudis clàssics


paideia

El teatre és sens dubte un dels llegats més influents que el món grecoromà ha deixat a la nostra civilització. Les tragèdies i les comèdies antigues continuen nodrint els nostres escenaris, sovint amb muntatges innovadors, alhora que segueixen inspirant dramaturgs actuals a crear noves adaptacions. Però, a més a més, en els darrers decennis hem vist florir  companyies teatrals formades per joves estudiants que, guiats per un professorat dedicat, s'entreguen amb entusiasme a treure els clàssics fora de les aules i a representar-los davant un públic compost per joves estudiants com ells. Sens dubte es tracta d'un fenomen transcendent, que demostra l'eternitat dels clàssics i que mereix la nostra atenció. Així doncs, Paideia. Trobada de didàctica dels estudis clàssics dedica la seva tercera edició al tema

Theatrum docens. Teatre grecollatí i didàctica del món clàssic

Paideia. III trobada de didàctica dels estudis clàssics se celebrarà el dijous 7 i el divendres 8 de setembre de 2017, organitzada pel Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i l'Equip de Formació i Innovació de Llengües i Cultura Clàssiques de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona. Al primer dia les sessions tindran lloc a la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra, al segon a la Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

La primera edición de Paideia, al juliol de 2011, i la segona, al setembre de 2013, van esdevenir un espai de trobada entre els diversos nivells d'ensenyament dels estudis clàssics i les seves diverses perspectives. Les contribucions van aparèixer com a articles dins Methodos. Revista de didàctica dels estudis clàssics, publicació digital de la UAB. En el conjunt d’aquestes treballs trobem experiències adreçades a l’ESO, al Batxillerat, a graus universitaris i a màsters, així com propostes de llengua grega, llengua llatina, literatura, civilització i tradició clàssiques.

Les sessions de la propera Trobada inclouran tant ponències d’especialistes convidats com comunicacions en format Barcamp. Les ponències se centraran la utilització didàctica del teatre grecollatí, complementades amb una taula rodona sobre la mateixa qüestió.

Les sessions Barcamp acolliran les comunicacions lliurement aportades pel professorat de secundària o universitat que s'hagi inscrit a la trobada sobre experiències o propostes didàctiques relacionades amb qualsevol tema d’estudis clàssics. Les comunicacions tindran una duració de 15 minuts i aniran seguides d’un espai del mateix temps obert a la intervenció dels assistents. S’acceptaran comunicacions en formats audiovisuals, multimèdia i pòster. Les comunicacions podran ser presentades en qualsevol de les llengües de la trobada: català, castellà, anglès, francès, italià, llatí i grec antic.

Com arribar a Paideia (PDF)

Programa

DIJOUS 7

Facultat de Filosofia i Lletres (Bellaterra)

Matí

9.00-9.30

Benvinguda i presentació.

9.30-10.30

Diana de Paco (Universidad de Murcia): Formas de vivir el teatro desde la escritura, el aula y la escena.

10.30-11.00

Pausa

11.00-13.00

Primera franja de comunicacions en sessions de BARCAMP.

13.00-14.00

Miguel Navarro (Grupo de teatro griego Komos, València): El teatro grecolatino como instrumento pedagógico.

Tarda

 

15.00-16.30

Taula rodona: El teatre, una via cap al món clàssic?
Participants: Diana de Paco, Carme Llitjós, Miguel Navarro, Natalia Palomar, Joan Pascual, Enric Garriga. Moderador: Sebastià Giralt.

16.30-16.45

Pausa

16.45-17.45

Joan Pascual, Enric Garriga (Aula de Teatre, Universitat Rovira i Virgili): Un recorregut pel teatre popular romà (de les farses atel·lanes a la pantomima).

17.45-18.45

Segona franja de comunicacions en sessions de BARCAMP.

19.00-20.00

Representació teatral: In domo Maecenatis (A la casa de Mecenas), per Zona Zàlata/ Aula de teatre URV.

 DIVENDRES 8

Casa de Convalescència de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona)

9.00-9.30

Benvinguda i presentació.

9.30-10.30

Carme Llitjós: Teatre clàssic de petit format.

10.30-12.00

Tercera franja de comunicacions en sessions de BARCAMP.  

12.00-12.30

Pausa

12.30-13.30

Natalia Palomar, Denis C. Plesa, Lorena Rión, David Solé (Universitat de Barcelona): Dramatización y griegometrajes: por una experiencia integrada del griego

13.30-14.00

Cloenda.

Sessions BARCAMP: Activitats docents, materials didàctics o pràctiques docents innovadores, presentades en una comunicació de 15 minuts, que anirà seguida d’un debat amb els assistents de la mateixa duració.

Horaris de les sessions BARCAMP (en preparació)

Els horaris de les sessions de Barcamp es respectaran estrictament.

Inscripció

Quota d’inscripció: 50€ per a professorat en actiu / 20€ per a estudiants i llicenciats/graduats en atur (cal presentar un document acreditatiu).

La trobada està oberta a l'assistència de tots els estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres, però és imprescindible inscriure-s'hi per tenir certificat de participació o per presentar-hi una comunicació.

Formulari per presentar una proposta de comunicació. Data límit: 15 de juliol de 2017

Matriculació online (en preparació)

Activitat reconeguda com a curs de Formació del Professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (15 hores).

Documents per als que presenten ponències i comunicacions:

Acollida (PDF) (pròximament)

Normes d'edició (PDF)

Tant les ponències com les comunicacions seran publicades a la revista digital Methodos, si són enviades dins el termini donat, compleixen amb els normes d'edició i passen el procés d'avaluació.

Més informació:

Contacte: classiquesiceuab@gmail.com

fb

Paideia al Facebook

Paideia al Twitter: #paideia2017

Trobareu nova informació en les actualitzacions d'aquesta mateixa pàgina.

Comissió organitzadora:

Victoria Bescós, professora de clàssiques a l'INS Baldiri Guilera, el Prat de Llobregat, i consultora de la UOC.
Margalida Capellà, professora de clàssiques a l'INS Premià de Mar, Premià de Mar.
Cándida Ferrero, professora agregada de filologia llatina, UAB.
Sebastià Giralt, professor agregat de filologia llatina, UAB.
Marta Oller, professora agregada interina de filologia grega, UAB.
Gemma Puigvert, professora titular de filologia llatina, UAB.

ice

Departament de Ciències
de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana

Equip de Formació i Innovació
de Llengües i Cultura Clàssiques
ICE de la UAB

Amb el suport de:

Facultat de Filosofia i Lletres

Institut de Ciències de l’Educació (ICE)

Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana

 

Campus d'excel·lència internacional U A B