Quiro News - Blog d'història de la veterinària

Subscribe to Quiro News - Blog d'història de la veterinària feed Quiro News - Blog d'història de la veterinària
Blog de l'Associació Catalana d'Història de la Veterinària
Updated: 1 min 1 sec ago

Seminari sobre Medicina Maia i Espanyola al Yucatan en el context dels “cultural encounters”

Wed, 09/19/2018 - 16:55

En aquest seminari, la Dra. Mònica Chávez Guzmán, professora-investigadora de la Unitat de Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Yucatán (UAY), explica les teràpies medicinals dels maies de la península de Yucatán en el període colonial, amb els estudis fets sobre la percepció del cos, la salut, la malaltia, la mort i l’entorn en què van treballar els metges indígenes amb l’anàlisi de les perspectives i influències europees i africanes arribades a la regió.

A l’arribada dels europeus a la península de Yucatán es va presentar un intens intercanvi de coneixements i recursos medicinals amb els nadius de la regió. Els famosos Llibres del Chilam Balam, copiats en llengua maia amb caràcters llatins en els segles XVIII i XIX, que plasmen la seva cultura i història, són una mostra d’això, i alguns inclouen traduccions de textos europeus populars al segle XVI i tractats de medicina que incorporen adaptacions a la cosmovisió maia i ens parlen dels seus amplis coneixements astronòmics, dels cicles de la natura i les aplicacions per a la prevenció i el remei de les malalties.

Així podem observar ,en aquests manuscrits, exemples d’almanacs del zodíac europeu amb la influència dels astres sobre el cos humà, les recomanacions per a l’aplicació de sagnies, purgues i ventoses, amb adequacions a les maneres indígenes de percebre el cos, la salut i el alleujament dels mals. Mentre que dades d’arxius històrics, vocabularis en maia-espanyol, relacions i receptaris medicinals colonials ens permeten complementar i acostar-nos una mica més al panorama general de les assimilacions, adaptacions, reelaboracions, a més dels desacords i també els conflictes dels nadius amb els estrangers quan van arribar a ser detectades les vinculacions de les teràpies curatives amb l’adoració a les deïtats prehispániques per les autoritats europees.

El encuentro de las medicinas maya y española en
la península de Yucatán del periodo colonial
Mónica Chávez Guzmán
Unidad de Ciencias Sociales-CIR, Universidad Autónoma de Yucatán, Mérida, México

Divendres 28 de septembre de 2018 12.00h
Lugar: Aula de seminarios (1er piso) IMF-CSIC
c/ Egipcíaques, 15. 08001 Barcelona

ENTRADA LLIURE

Coordina Jon Arrizabalaga (IMF-CSIC)
Actividad organizada por el Grupo de Historia de la Ciencia, Institución Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona)

 

El Chilam Balam: Tradiciones & Sabiduría Maya

‘Beyond the museum walls’: congrés de museística mèdica a Barcelona

Wed, 09/19/2018 - 16:51

Després de les conferències biennals d’EAMHMS a Edinburgh (2008), Copenhaguen (2010), Berlín (2012), Londres (2014) i Groningen (2016), de l’European Association of Museums of History of Medical Sciences (EAMHMS), el Congrés de 2018 obre la porta a tots els interessats en la cultura material de la medicina. Aquesta serà la segona vegada que Barcelona acull una reunió de l’associació, el 1990 es va celebrar el Congrés anterior.

El 19è Congrés EAMHS tindrà diferents seus, entre el Museu d’Història Mèdica de Catalunya, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i Tecnologia (IEC), el Consell Superior d’Investigacions (IMF), la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i l’Hospital Modernista de Sant Pau.

El Congrés de 2018 se centrarà en els enfocaments conservador que redefineixen el que significa ser un museu mèdic del segle XXI. Explorarà noves formes de pensar sobre els fonaments dels museus: recollir, investigar, exposar, comunicar, ensenyar i aprendre, a través de perspectives que tinguin en compte les eines digitals i noves línies de recerca, que es fomentin enriquint perspectives com l’art contemporani la història de l’art, la història de la tecnologia científica, l’educació i la pràctica mèdica i el negoci mèdic empresarial.

En un món que cada vegada més consumeix la història, els museus mèdics tenen molt per oferir a diferents públics. A més, el Congrés abordarà les possibilitats i enfocaments dels temes inscrits en artefactes mèdics que connecten amb la societat i la vida quotidiana.

‘Beyond the museum walls’
Medical Collections and Medical Museums in the 21st Century
Barcelona, Setembre 19-22 2018
Programa

Alpha, la pel·lícula …

Wed, 09/19/2018 - 16:37

Alpha es una pel·lícula que ens trasllada al Mesolític Europeu, gairebé 20.000 anys enerera. Els homínids que surten a la pel·lícula son de la raça fòssil cromanyó, físicament semblant a nosaltres i que intentava descobrir el mon que l’envoltava en una natura que li era tant hostil com encisadora. Els primers humans, en aquestes circumstàncies, vivien de la caça i de la recol·lecció de vegetals, els “gathered-hunters“ com dirien els anglosaxons, o tribus caçadores-recol·lectores.

En aquesta època es quan les tribus humanes, amb una jerarquia i rols propis i complexes, aprendran a relacionar-se entre elles per reeixier com espècie, i dominar el planeta terra. La relació entre l’home i la natura es concreta incialment en aprendre del vagatge dels avantpassats, dels seus aprenentages, i senyals, de la idea que hi ha quelcom mes enllà que no podem explicar i, per això apareix la religió, i fins i tot a adonar-se que no podem actuar només instintivament, sinó que hem de veure el món i els éssers que ens envolten amb una mirada no competitiva sinó compresiva que pugui, fins i tot, arribar a forjar aliances que redundin en benefici mutuu.

Es va comptar amb l’assessorament de la Dra. Jill Cook, comissària principal del departament de prehistòria al British Museum de Londres, i consultora tècnica de fotografia a la pel·lícula. La seva especialitat en la vida humana del període entre 40.000 i 10.000 aC. Quan els guionistes li van fer les consultes sobre el període i la història que es volia explicar manifestaria que estava encantada amb la idea i que “I thought the first moments when wolves begin to find friendship with human beings and begin to integrate into human societies and become domestic dogs, was such a nice place to set the story.” Es van treballar proves arqueològiques sobre el període i es va revelar com vivien els solutrians del Paleolític superior, amb jaciments principals a França i la Península Ibèrica, així com les armes que usaven, les tècniques per fer foc i tallar carn, netejar les pells i fer roba.

Pel que fa al personatge del gos, es va escollir a l’organització California-based Birds & Animals Unlimited, que va posar en valor la raça de gos-llop txec, que es el que te l’aparença mes semblant al llop i pot tenir un ensinistrament mes fiable. Els gossos llop txec van ser creats per l’exèrcit da’aquest país a la dècada de 1950 i són un encreuament entre un pastor alemany i un llop dels Càrpats. La raça no és comuna, però és reconeguda a Europa i es pot veure en alguns events canins.

En l’escenari exposat se situa la història de Keda (Kodi Smit-McPhee) el fill d’un cap de tribu, i Alpha, el gos-llop (Chuck). Una relació que pot arribar a semblar poc verosimil degut a que el fet de la domesticació del llop no s’aborda des d’una perspectiva de rigor històric, sinó mes com una relació casual que amb el temps va permetre forjar una dependència que va possibilitat a l’home conquerir el planeta en el que vivim.

Font: Alpha (cinemareview.com)

 

Alpha (official trailer)

 

Living with Goods: Siberian Spirit of the Hunt

Campus d'excel·lència internacional U A B