Bones pràctiques periodístiques

A. Xarxes de periodistes per a la igualtat i la justícia social

 B. Reflexions i bones pràctiques

Exemples de reflexions periodístiques sobre la cobertura de les desigualtats socials i exemples de bones cobertures periodístiques de problemes socials des de la perspectiva del periodisme de solucions.

REFLEXIONS

EXEMPLES DE BONES PRÀCTIQUES

  • Revealed: Asian slave labour producing prawns for supermarkets in US, UK”. The Guardian, 10 June 2014. Magnifíc reportatge d’investigació i de denúncia sobre l’esclavitud al segle XXI i la seva relació amb el consumisme occidental.
  • The shirt on your back: the human cost of the Bangladeshi garment industry”. The Guardian, 16 Apr. 2014. Reportatge interactiu que combina vídeo, fotografia, infografies i text. Publicat per commemorar el primer aniversari de la tragèdia del Rana Plaza, a Dhaka.
  • Las muertes de Ceuta”. El diario.es, 6 febrero 2015. Projecte multimèdia d’investigació periodística. Reconstrueix l’intent d’entrada a Ceuta d’un grup d’immigrants el febrer de 2014, que va acabar amb la mort de 15 persones, i posa de manifest les contradiccions de les versions oficials dels fets.
  • Ignacio Escolar et al. (2013). “Más desiguales”. Cuadernos (El diario.es), 2. Número monogràfic de la revista Cuadernos, dedicat a abordar les desigualtats des de múltiples perspectives.
  • Ochéntame otra vez: Soy gitano”. TVE, 5 febrero 2015. Capítol del programa “Ochéntame otra vez”, dedicat al col·lectiu gitano. Ha rebut la felicitació de la Unión Romaní. 
  • 30 minuts: Barraques. L’altra ciutat”. TV3, 5 abril 2009. Reportatge del programa “30 minuts” que rescata el record de les barraques a Barcelona. La seva bona acollida va propiciar que els seus autors ampliessin la investigació i realitzessin el també recomanable documental “Barraques. La ciutat oblidada”. 

C. Codis i manuals de bones pràctiques 

D. Premis

Catalunya

Espanya

  • Premio Enrique Ferrán (El Ciervo). Cada any la revista de pensament i cultura El Ciervo premia el millor article periodístic sobre un tema de caire social. El tema escollit per a la 40a edició del premi, corresponent a l'any 2015, és la desigualtat.
  • Premios Enfocados/Desenfocados de Periodismo (Coordinadora de ONG para el Desarrollo-España)

Internacional

Campus d'excel·lència internacional U A B