On són els cristalls?

En una situació típica del nostre dia a dia, seríem capaços d’analitzar i trobar els cristalls que composen els objectes?

 

Els cristalls estan presents en els éssers vius, a les roques, als aliments, als fàrmacs, a les noves tecnologies, i, per extensió, també a la nostra vida quotidiana: al despertador, al dentífric, a la xocolata, al maquillatge, al telèfon mòbil... Vivim, doncs, en un món ple de cristalls. En alguns casos, són suficientment grans per ser observats per l’ull humà i, en d’altres, són microscòpics. I les seves propietats varien segons l’ordenament dels seus àtoms, la seva composició química i la seva estructura cristal·lina.

 

Aquesta exposició vol ser un reflex d’aquesta quotidianitat, presentant un ventall de materials i d’objectes per fer-nos adonar de l’existència d’aquests cristalls encara que no en siguem conscients. [Veure aquí les fitxes expositives]

 

Per començar us proposem d’escoltar una entrevista radiofònica. L’han fet des de Radio Euskadi al professor de cristal·lografia de la Universitat del País Basc José Luís Pizarro, on parlen de l’àmbit d’estudi d’aquesta ciència i repassen la presència de cristalls en el nostre dia a dia.

També resulten molt instructius aquests vídeos:

I per continuar amb la tradició d'incloure un poema representatiu, aquesta vegada el text escollit és d'en  Joaquim Maria Bartrina i d'Aixemú: Fabulita.

 

Per completar l’exposició, a l’expositor petit trobareu la relació d’assignatures que s’imparteixen als diferents graus de les Facultats de Ciències i Biociències i a l’Escola d’Enginyeria, i que incorporen continguts sobre cristal·lografia i cristalls. Trobareu les guies docents d’aquestes al web de la Universitat, àmbit ESTUDIAR -> Llistat de graus -> Guies docents.

                                                                         (Si voleu descarregar-vos el punt de llibre, cliqueu sobre la imatge)

No deixeu de veure el següent recorregut fotogràfic:

                                          

Campus d'excel·lència internacional U A B