Conferència Ciutadana's blog

Segona Jornada de la Conferència Ciutadana. Qui és qui?

Aquestes són les persones expertes que participaran en la segona jornada de la Conferència Ciutadana de la Gent Gran de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Moltes gràcies a tots i totes!

Sessió 4 - SOLITUD I TIC


Ana Peñalver és Enginyera de Telecomunicacions per la Universidad Politéctica de Madrid, i experta en Tecnologies Accessibles per a Dispositius Informàtics de la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment treballa a la Fundació TECSOS, desenvolupant solucions tecnològiques per a persones en situació de dependència, gent gran i els seus cuidadors. També participa com a consultora en el Màster: “Noves tecnologies al servei de les persones depenents i els seus cuidadors” de la Universitat Oberta de Catalunya.

Miguel Ángel García Martín és doctor en psicologia. Actualment professor titular de la Universidad de Málaga. Les seves àrees d’interès són: l'envelliment actiu, el benestar subjectiu, la qualitat de vida i la intervenció psicosocial. Des de l'any 2003 forma part de l'equip deganal de la Facultat de Psicologia de la Universidad de Málaga, exercint actualment el càrrec de Vicedegà d'Infraestructures i Recerca.

Sessió 5 ‐ EL PAPER DE LES ADMINISTRACIONS I LA SOCIETAT CIVIL

Joan Subirats Humet és Doctor en Ciències Econòmiques per l’Universitat de Barcelona. Especialista en polítiques públiques i en temes de gestió i innovació democràtica. Actualment és catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques. Col∙labora habitualment a diversos mitjans de comunicació com els diaris El País, ElDiario.es i a Catalunya Ràdio. Entre els seus treballs més recents hi ha el llibre “Otra sociedad ¿Otra política?", editat per Icària.

Carles Gil i Miquel és Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. L’any 1991 va entrar a l’Ajuntament de Barcelona com a Educador Social, després va ser Director de Serveis Socials, Director de Centre Cívic, Secretari adjunt del Consell Municipal de Benestar Social, Coordinador dels Consells de Participació. Actualment treballa com a tècnic de promoció social en l’àmbit de les persones grans, al Departament de Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona. 


Josep Ollé Pous és Llicenciat en Filosofia i Lletres, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat el Programa de Desenvolupament Directiu de l'escola de direcció d'empreses de la Universidad de Navarra. Atresora una llarga experiència en la gestió cultural. Ha ocupat, entre d’altres càrrecs, la coordinació d'activitats de la Fundació “la Caixa” a Andalusia i a la Comunitat Autònoma de les Canàries, i la direcció de l’Àrea d'Acció Educativa de la mateixa fundació. Actualment és Director de l’Àrea d'Acció Social de la Fundació “la Caixa”.

Sessió 6 ‐ DISSENY: USABILITAT I SALUT


Emmanuelle Gutiérrez és Llicenciada en Ciències de la Informació, i Màster en Comunicació en Societat i Problemes Socials per a la Universidad Complutense de Madrid. És fundadora i directora general de la Fundació Sidar – Accés Universal. Consultora de comunicació, assessora a diverses institucions sobre qüestions referents a comunicació a través d'Internet, treballa per l'accessibilitat en la Societat de la Informació. En l'actualitat és membre del Grup aDeNu del Departament d'Intel∙ligència Artificial de la UNED i experta convidada en la Iniciativa de Web Accessible. També és responsable del grup de treball "Normalització d'Interfícies d'Usuari per a Discapacitats", de l'Associación Española para la Normativa (AENOR).

Jordi Roig de Zárate és Doctor en informàtica. L’any 1988 va posar en marxa l’escola d’Enginyeria informàtica de Sabadell (UAB), la qual va dirigir fins l’any 2000. En l’actualitat és professor titular de universitat de l’àrea d’arquitectura i tecnologia de computadores a la universitat Autònoma de Barcelona. Ha dirigit diversos projectes europeus, nacionals, industrials i de finançament propi en l’àmbit de l’Ambient Assisted Living, accessibilitat i micro i nanoelectrònica. Ha publicat diversos articles sobre la matèria en revistes i congressos internacionals.

Victoria Ramos és enginyera de telecomunicació per la Universidad Politécnica de Madrid i Doctora en Enginyeria Biomèdica i Telemedicina per la Universidad de Alcalá d'Henares. Actualment és Cap de servei de la Unitat de Recerca en Telemedicina i i‐Salut de l'Instituto de Salud Carlos III. Pertany al Comitè d'Experts de la Comissió Electrotècnica Internacional “Mètodes per a l'avaluació de l'exposició humana a camps elèctrics, magnètics i electromagnètics”. Les seves àrees de recerca se centren en les condicions de seguretat i compatibilitat electromagnètiques dels sistemes de telemedicina domiciliària. Ha participat en més de quinze projectes de recerca espanyols i europeus, i és autora de nombroses publicacions científiques.

Primera Jornada de la Conferència Ciutadana. Qui és qui?

Aquestes són les persones expertes que participaran en la primera jornada de la Conferència Ciutadana de la Gent Gran de Barcelona sobre la Digitalització de la Societat. Moltes gràcies a tots i totes!

Sessió 1 - ACCÉS A LES TIC


Feliciano Villar és Doctor en Psicologia i Professor Titular del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de Barcelona. El seu treball se centra en la psicologia de l'envelliment. Entre els seus interessos es troben l'estudi del voluntariat i la participació cívica en la vellesa, l'educació de la gent gran i les relacions intergeneracionals. Sobre aquests temes ha encapçalat projectes d'investigació finançats pel Ministeri d'Educació i Ciència, per l'IMSERSO i la Unió Europea. És autor de diversos llibres sobre psicologia de l'envelliment i ha publicat més de 60 articles científics en revistes espanyoles i estrangeres.

Xavier Llorente és Doctor en Pedagogia. Actualment és Professor associat de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, de la Universitat Ramon Llull i Director del Programa Universitari per a Gent Gran de la mateixa entitat. A més, codirigeix el Postgrau de Gestió de Residències i Serveis per a Gent Gran i el Postgrau "Promoció de l'autonomia i prevenció de la dependència". És membre de l'Associació Estatal de Programes Universitaris per a Gent Gran i del Grup "Educació Gerontològica" de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. Ha estat membre del Comitè d'Experts de l'IMSERSO a l'Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional.

Sessió 2 ‐ GÈNERE I TIC


Juan Ángel Martín és Professor Contractat Doctor del Departament d'Economia Aplicada V de la Universidad Complutense de Madrid. Membre de l'Observatorio de e‐Igualdad UCM des de la seva creació el 2006. Membre dels grups de recerca “Empleo, Género y Regímenes de Cohesión Social” i TRANSOC ‐ “Transformaciones Sociales Contemporáneas”. En el terreny dels estudis de gènere desenvolupa dues línies principals de treball: la Societat de la Informació i les TIC, i l'accés al poder econòmic. És coautor, entre d’altres obres, de les monografies: "La brecha digital de género: Amantes y distantes” (Fundación Directa‐UCM, 2009), “Mujeres y el poder empresarial en España” (Instituto de la Mujer, 2009) y “La segunda brecha digital” (Cátedra, 2008).

Núria Vergès és llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració per la UAB, Màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra, i Doctora en Societat de la Informació i del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Actualment és professora associada a la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca Copolis del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions. També és membre del col.lectiu d’investigacció DonesTech, l’associació de dones per a la recerca i acció Alia i la comunitat de creadors audiovisuals Telenoika. Ha treballat en diferents universitats com a investigadora i docent i ha participat en diferents col.lectius tècnic‐artístic‐socials com a dinamitzadora, artista, investigadora o gestora de projectes.

Sessió 3 ‐ ECONOMIA I TIC


Eduard Aibar és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona i especialista en estudis de ciència i tecnologia. És professor als Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya i investigador del grup de recerca sobre Administració i Democràcia Electrònica de l'Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. Imparteix docència sobre estudis de ciència i tecnologia i sobre disseny de la recerca en el grau d'Humanitats i en el Màster i Programa de Doctorat sobre Societat de la Informació i del Coneixement. Ha publicat nombrosos treballs sobre la interacció entre el desenvolupament cientificotecnològic i el canvi social i organitzatiu en àmbits com l' eGovernment, l'urbanisme o Internet.

José Manuel Azorín és Màster en Màrqueting i Gestió Comercial de l'Instituto de Directivos de Empresa. Des de 1999 és responsable de Productes Socials de Vodafone Espanya. En els últims anys ha treballat en el disseny de serveis, tecnologies i productes inclusius, per a tot tipus de persones. Especialment ha orientat el seu esforç a entendre com les tecnologies poden ser utilitzades per la gent gran i com la gent gran pot fer ús del seu dret a la realització d'activitats d'oci, accés a la informació, comunicació, etc. en igualtat de condicions.

Patricia Illana és Enginyera de Telecomunicacions per la Universidad de Valladolid. Des de 2009 és tècnic especialista en productes de tecnologia al Departament de Productes i Serveis de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Com a part de la seva activitat professional porta a terme estudis sobre telèfons mòbils, tabletes, ordinadors i xarxes de telefonia entre d'altres. A més participa en estudis internacionals juntament amb altres associacions de consumidors europees i americanes.

Programa

Febrer 12 - Dimarts.

9:30 - Acte d'inauguració

10:15 - Sessió 1: Accés a les TIC: Motivació i formació.

Hi participen:
Ramiro Lozano. Portaveu del panel ciutadà.
Dolors Solano. SeniorLab, CITILAB.
Feliciano Villar. Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, Universitat de Barcelona.
Xavier Lorente i Guerrero. Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - Universidad Ramón Llull.

11:45 - Descans.

12:15 - Sessió 2: Gènere i TIC.
Hi participen:
Pilar Altarriba. Portaveu del panel ciutadà.
Juan Angel Martín. Observatorio e-Igualdad, Universidad Complutense de Madrid.
Núria Vergès. Grup d'investigadores socials Donestech.net

14:00 - Dinar.

15:30 - Sessió 3: Economia i TIC.
Hi participen:
Josep Maria Cardet. Portaveu del panel ciutadà.
Patricia Illana. Departamento de Productos y Servicios, Organización de Consumidores y Usuarios.
Eduard Aibar. Estudis d'Arts i Humanitats, Universitat Oberta de Catalunya.
José Manuel Azorin. Productos Sociales, Vodafone España.

Febrer 14 - Dijous

9:30 - Foto de família

10:00 - Sessió 4: Soledat i TIC.
Hi participen:
Tomas Biarnés. Portaveu del panel ciutadà.
Ana Peñalver Blanco. Fundación de Tecnologías Sociales - TECSOS.
Miguel Ángel García Martín. Departamento de Psicología Social, Universidad de Málaga.

11:45 - Descans.

12:15 - Sessió 5: El paper de les administracions i la societat civil.
Hi participen:
Pilar Marsal. Portaveu del panel ciutadà.
Carles Gil i Miquel. Departament de Gent Gran de Barcelona, Ajuntament de Barcelona.
Pep Ollé Pous. Àrea d'Acció Social, Obra Social "La Caixa".
Joan Subirats. Institut de Govern i Politiques Publiques, Universitat Autònoma de Barcelona.

14:00 - Dinar.

15:30 - Sessió 6: Disseny: Usabilitat i Salut.
Hi participen:
Josep Antoni Miralles. Portaveu del panel ciutadà.
Emmanuelle Gutierréz. Fundación Sidar.
Victoria Ramos. Instituto de Salud Carlos III.
Jordi Roig. Dpt. de Microelectrònica i Sistemes Electrònics, Universitat Autònoma de Barcelona.

Febrer 15 - Divendres

9:30 - Exposició de conclusions dels temes.

11:30 - Descans.

12:00 - Redacció del document final (no obert al públic).

14:00 - Dinar.

15:30 - Redacció del document final (no obert al públic).

17:00 - Cloenda.

Comunicat #1

CONFERÈNCIA CIUTADANA DE LA GENT GRAN DE BARCELONA SOBRE LA DIGITALITZACIÓ DE LA SOCIETAT

El Grup d’Estudis Socials de la Ciència i la Tecnologia (GESCIT) de la Universitat Autònoma de Barcelona està preparant una conferència ciutadana de la gent gran de Barcelona per tractar els processos de digitalització de la societat. El propòsit d’aquest esdeveniment és obrir la participació ciutadana al debat sobre el nostre futur digital.

A les societats actuals, els telèfons mòbils, Internet, els ordinadors, les tabletes, les xarxes socials, han portat a un accelerat procés de digitalització. En els darrers anys, diferents països i entitats supranacionals han tractat d’endegar aquest procés a través de diferents iniciatives com ara plans estratègics, agendes o polítiques públiques específiques.

Amb l’objectiu d’obrir al debat públic a aquest procés de digitalització, el GESCIT organitzarà una trobada de gent gran, durant la setmana de l’18 al 23 de febrer de 2013, en la que es debatran les qüestions que se’n deriven (polítiques adients, controvèrsies públiques, necessitats específiques, discriminació de certs col·lectius...) per tal d’elaborar propostes d’intervenció. Seguint l’exemple d’experiències similars dutes a terme a nivell internacional, la trobada tindrà el format d’una conferència ciutadana.

Les conferències ciutadanes faciliten la interacció entre especialistes de diferents disciplines i la ciutadania no experta per tal de discutir sobre temes amb un cert grau de complexitat científico-tècnica. Un element distintiu de la conferència organitzada pel GESCIT serà que promocionarà la participació activa de la gent gran. La finalitat és lliurar a l’Ajuntament de Barcelona un document amb la visió que la gent gran té de la digitalització de la societat i les recomanacions que considerin pertinents.       

Per a més informació:

conferencia.ciutadana@uab.cat

http://pagines.uab.cat/conferenciaciutadana

Segueix-nos a les xarxes socials:

Subscribe to RSS - Conferència Ciutadana's blog
Campus d'excel·lència internacional U A B