Skip to Content

Colita honoris causa

Universitat Aut騨oma de Barcelona

Presentaci贸

Isabel Steva Hern谩ndez (Barcelona, 1940), m茅s coneguda pel pseud貌nim Colita, 茅s, juntament amb Pilar Aymerich, la fot貌grafa m茅s destacada de la segona meitat del segle XX catal脿. Fot貌grafa i fotoperiodista innovadora en un m贸n dominat per homes (Xavier Miserachs, Francesc Catal脿-Roca, Oriol Maspons, Eugeni Forcano, Joan Colom, etc.), Colita va destacar ben aviat per la versatilitat i qualitat dels seus treballs: des del m贸n del flamenc (Luces y sombras del flamenco, Barcelona, 1975), al de l鈥檃rt i l鈥檃rquitectura (Evocaci贸 del modernisme, Barcelona, 1965), la m煤sica de la Nova Can莽贸 i, senMaruja Torres i Montserrat Roig. Manifestaci贸 Feminista, 1976se cap mena de dubte, el m贸n de la gauche divine de la Barcelona dels anys seixanta.

De tot plegat, a m茅s a m茅s del treball m茅s quotidi脿 per als principals mitjans d鈥檌nformaci贸 del pa铆s (des de Fotogramas a Destino, a Mundo Diario i Tele Expr茅s), n鈥檋an quedat m茅s de 40 exposicions i una 30 de llibres, alguns de tan destacables com Els cementiris de Barcelona (amb Pilar Aymerich), Tretze que canten (1982), Els barcelonins (1988), etc.

Per貌 a m茅s a m茅s de ser una professional d鈥檜n gran prestigi, mereixedora de distincions com Medalla al M猫rit Art铆stic 1988, de l鈥橝juntament de Barcelona, la Creu de Sant Jordi 2004 o el Premi Internacional Terenci Moix (2011), Colita ha destacat per la seva lluita feminista i per la igualtat de les dones. En aquest 脿mbit, el seu comprom铆s es va concretar en la direcci贸 del departament de fotografia de la revista Vindicaci贸n Feminista.

En el marc dels 40 anys de la Facultat, semblava una bona ocasi贸 proposar una dona, professional de prestigi i activista c铆vica reconeguda, per a un Doctorat Honoris Causa que, a m茅s a m茅s, incideix en un 脿mbit de la Facultat tant important com el Fotoperiodisme, en uns moments en qu猫, precisament, s鈥檈st脿 duent un molt important treball de recerca i reivindicaci贸 d鈥檃questa disciplina.

 

Francesc Vilanova Vila-Abadal

Professor Titular d'Hist貌ria Contempor脿nia
Centre d'Estudis sobre les 脠poques Franquista i Democr脿tica (UAB)
Director de l'Arxiu Hist貌ric de la Fundaci贸 Carles Pi i Sunyer


Text integre de la proposta de doctora honoris
causa en la persona d鈥橧sabel Steva Hern谩ndez, Colita (PDF)

Syndicate content