Walt Whitman

Walt whitman

 

Walt Whitman
(Nova York, 1819 - Nova Jersei, 1892)

 

Fill de mare holandesa i pare britànic, Walt Whitman va néixer a Long Island el 1819. Segon de nou fills d’una família amb pocs recursos econòmics, aviat va haver de començar a treballar. El seu pas per una impremta va despertar la seva afició pel periodisme, interès que el va portar a treballar en diversos diaris i revistes nord-americans. Nomenat director del Brooklyn Eagle el 1846, només va estar en el càrrec dos anys a causa de la seva disconformitat amb la línea obertament proesclavista que defensava el diari.

Poeta, assagista, periodista i humanista, el treball de Whitman s’inscriu dins la transició entre el trascendentalisme i el realisme filosòfic, moviments que incorpora als seus escrits. La seva obra mestra, Fulles d’herba, consta de dotze poemes impregnats dels seus ideals polítics, revolucionaris i eròtics, i va ser el propi Whitman qui la va editar i portar a la impremta el 1855. Indiferent a la crítica oficial dels Estats Units, el llibre va ser un èxit a l’estranger, sobretot a França, on l’intens humanisme del poeta contribuiria a provocar la revolució naturalista de les lletres franceses. Whitman va continuar revisant i ampliant aquesta obra fins els seus últims dies. La vuitena i última edició va veure la llum el mateix any de la seva mort, el 1892.

Whitman va ser el primer poeta que va experimentar les possibilitats del vers lliure. Es va servir d’un llenguatge senzill i proper a la prosa, a la vegada que creava una nova mitologia per a la jove nació americana. L’individualisme, els relats de les seves pròpies experiències, un tractament revolucionari de l’impuls eròtic i la creença en els valors universals de la democràcia son els trets de la seva poètica. En línia amb el romanticisme del moment, proposava la comunió entre els homes i la natura, un pensament que reflectia als seus versos. Tant pel que fa al fons com a la mètrica, la poesia de Whitman s’allunyava de tot allò que s’entenia com a poètic, encara que va saber crear unes composicions d’un profund lirisme.

 

El poema Quan vaig escoltar el savi astrònom mostra la versalitat d’aquest autor, on la racionalitat de les matemàtiques i el romanticisme de les estrelles conformen una creació pròpia i ens recorda què, per sobre del coneixement establert, està la possibilitat de ser lliure per imaginar altres mons possibles.

Campus d'excel·lència internacional U A B