Loren Eiseley

loren eiseley

 

Loren Corey Eiseley
(Lincoln, Estats Units d'Amèrica, 1907 - 1977)

 

 

Loren Eiseley va viure una infantesa difícil i deixà l’institut després de la mort del seu pare. Després de treballar en diversos oficis, va cursar estudis de Geologia a la Universitat de Nebraska i de Filosofia a la de Pensylvania, però la tuberculosi que va patir l’any 1933 fa que marxi a l’oest dels Estats Units a la cerca d’un millor clima per la seva malaltia.

A més del seu treball científic i acadèmic, Eiseley comença a publicar assajos i poemes a partir de l’any 1940. The Immense Journey (La inmensa jornada), publicat l’any 1957, és una de les seves obres més conegudes. Es tracta d’una col·lecció d’escriptures sobre la historia de la humanitat, un llibre de ciència fet per atreure una audiència de masses. Posteriorment, Darwin’s Century (El segle de Darwin), publicada el 1958, va guanyar el premi Beta Phi Kappapara com el millor llibre de ciència de l’any.

A les acaballes de la seva carrera, fruit de viatjar en tren per tot el país, escriví All the Strange Hours (Totes les estranyes hores) el 1975, que molts crítics consideren la seva obra mestra.

 

Antropòleg, ecologista, escriptor i poeta, Loren Eiseley és conegut per saber explicar complexes idees científiques utilitzant un senzill estil poètic. La seva visió del món va més enllà dels fets i les figures científiques i enllaça amb el naturalisme i l’ecologia per plasmar l’evolució de l’existència, com podem veure en el poema The Spider (L’aranya). El poeta fa servir la ciència per cercar el significat més profund de la vida, fins i tot admetent que no pot respondre tots els misteris de l’existència. Una de les seves últimes obres The Unexpecte Universe (L’univers inesperat), publicada el 1969, recull molt bé les trobades d’aquest poeta naturalista amb diversos aspectes de l’univers i posa l’accent en temes com la desolació i la renovació en la història del planeta.

Campus d'excel·lència internacional U A B