Jaume Terradas

jaume terradas serra

 

Jaume Terradas i Serra
(Barcelona, 1943)

 

 

Catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (1981-2005), Jaume Terradas va ser fundador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i el seu primer director (1988-1998). Actualment és professor emèrit de la UAB, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del comitè científic de WWF-ADENA.

Va ser un els primers impulsors dels estudis de ciències ambientals a la UAB, organitzant-hi el primer equip de recerca en ecosistemes terrestres i educació ambiental a Catalunya. Són nombrosos els seus articles sobre ecologia forestal, ecosistemes mediterranis, els cicles dels elements químics en l’aire i en l’aigua, els efectes dels incendis i els processos de recuperació, entre d’altres.

Terradas ha ostentat múltiples càrrecs al llarg de las seva trajectòria, com ara revisor de projectes competitius (dels governs espanyol, català, basc, valencià, xilè, i de la UE), director de prop d’una vintena de tesis doctorals o coordinador de nombroses revistes científiques. Però també és autor de novel·les, contes i poemes, i el 1996 va guanyar el premi Martí i Pol. Un cas més d’un científic que escriu literatura amb el rigor i la prudència que caracteritzen la seva obra de recerca científica. Perquè, com ell mateix diu, «dedicar-se a la ciència no vol dir passar-se tot el dia dins un laboratori». Aquesta activitat és perfectament compatible amb deixar anar una mica la imaginació. El resultat és una obra poètica i narrativa que li permet dir allò que vol dir amb poques paraules.

 

El poema seleccionat, Vida, es va publicar al número 62-63 de la revista Reduccions, el 1994. En aquests versos, l’autor utilitza la lírica per explicar la seva teoria sobre els orígens de la vida.

Campus d'excel·lència internacional U A B