Skip to Content
Universitat Aut騨oma de Barcelona

Introducci贸

La C脿tedra Jordi Arbon猫s de traducci贸, de car脿cter honor铆fic, va ser creada per la Facultat de Traducci贸 i d'Interpretaci贸 i el Departament de Traducci贸 i d'Interpretaci贸 de la Universitat Aut貌noma de Barcelona, en un acte inaugural solemne, el 21 de maig de 2003, arran de la cessi贸 del llegat d'aquest traductor, mort dos anys abans. Jordi Arbon猫s constitueix un cas especial en la hist貌ria de la traducci贸 i la literatura recents, perqu猫, d'una banda, va donar a con猫ixer al lector catal脿 grans noms de la literatura anglosaxona i, de l'altra, va dur a terme una obra de creaci贸 en gaireb茅 tots els g猫neres, encara poc coneguda. L'any 2015 l'Institut de Projecci贸 Exterior de la Cultura Catalana va concedir a t铆tol p貌stum el premi "Josep Maria Batista i Roca 鈥 Memorial Enric Garriga Trullols" a Jordi Arbon猫s. Des de la seva creaci贸, la c脿tedra ha rebut tamb茅 els llegats de l'editor dels Llibres de l'Ossa Menor, Josep Pedreira, i del traductor nord-americ脿 David Rosenthal.

La C脿tedra, mitjan莽ant una comissi贸, es proposa vetllar per la conservaci贸, la difusi贸 i l'estudi d'aquest llegats i alhora promoure la recerca sobre traducci贸 i literatura catalana. Aix铆 doncs, la C脿tedra Jordi Arbon猫s, la primera de tot l'Estat espanyol dedicada a un traductor, representa un reconeixement del m贸n acad猫mic a la tasca de la traducci贸 en un moment en qu猫 es constata un inter猫s cada vegada m茅s gran de la comunitat universit脿ria per aquesta disciplina, paral路lel a l'inter猫s social per tota mena de transvasaments culturals.

La seu de la C脿tedra 茅s el M貌dul de Recerca A del Campus Nord.

 

LLEGAT

La fam铆lia de Jordi Arbon猫s, conscient de la import脿ncia de la difusi贸 i l'estudi d'una de les obres m茅s extenses en el camp de la traducci贸 de la segona meitat del segle XX, va cedir el llegat del traductor a la Universitat Aut貌noma de Barcelona.

Aquest llegat consisteix en un gran nombre de traduccions pr貌pies o originals editats com tamb茅 en la seva biblioteca particular, en la qual, entre d'altre material, hi ha llibres que destaquen pel valor de ser dedicats per diversos autors rellevants o per ser primeres edicions o edicions molt antigues; tamb茅 inclou una gran quantitat de manuscrits in猫dits (narrativa, poesia, assaig, traduccions鈥) i una copiosa correspond猫ncia que mantingu茅 al llarg de la seva vida amb nombroses personalitats de les lletres i de la cultura catalanes; a m茅s a m茅s, hi trobem abundant material de premsa (articles, cr铆tiques, entrevistes, etc.) de gran valor testimonial.

El fons Jordi Arbon猫s es conserva a la Biblioteca d'Humanitats de la Universitat Aut貌noma de Barcelona.
El podeu consultar aqu铆: Fons personal de Jordi Arbon猫s

Facultat de Traducci贸 i d'Interpretaci贸
Departament de Traducci贸 i d'Interpretaci贸
Universitat Aut貌noma de Barcelona