Les millors eines 2.0

A continuació presentem algunes de les millors eines disponibles a la xarxa que poden servir per a l'ensenyament-aprenentatge de llengües. Trobareu una descripció de l'eina, un exemple, com s'usa i propostes d'activitats.


Vocaroo: la millor eina d'enregistrament de veu

Descripció

Vocaroo és un servei gratuït que permet als seus usuaris crear enregistraments d’àudio mitjançant un micròfon. No cal instal·lar cap programa a l’ordinador ni donar-se d’alta. Un cop fet l’enregistrament, es pot incrustar el reproductor de Vocaroo en un blog, enllaçar a la pàgina del lloc de Vocaroo on hi ha l’enregistrament o descarregar-lo a l’ordinador com a arxiu mp3 (com que els enregistraments caduquen al cap d’uns mesos, és una bona manera de desar el que s’ha fet). Hi ha, a més, l’opció de compartir-lo en una xarxa social com ara Facebook o Twitter.

Exemple


Record audio or upload mp3 >>

Nota: aquest enregistrament pot haver caducat.

Instruccions d'ús

 1. Aneu a http://vocaroo.com/
 2. Per enregistrar feu clic a Click to Record i doneu permís a l’aplicació per accedir al micròfon.
 3. Quan hagueu acabat de parlar, atureu l’enregistrament fent clic a Click to Stop.
 4. Per accedir a les opcions de compartició (adreça URL i codi d’incrustació) heu de desar l’enregistrament. Feu clic a Click here to save.

Activitats proposades

 • Descriviu un amic o un membre de la vostra família.
 • Enregistreu una redacció que hagueu escrit.
 • Narreu un conte o una anècdota.
 • Expliqueu com és un dia de la vostra vida.
 • Recomaneu un llibre o una pel·lícula.


Fotobabble: la millor eina de fotos amb veu

Descripció

Fotobabble us permet crear una foto amb veu pujant-hi una fotografia i enregistrant 60 segons de veu que l’acompanyin. Podeu compartir la vostra foto amb veu incrustant-la en un blog o enviant per correu electrònic una adreça URL única. Les fotos amb veu de Fotobabble també es poden compartir a les xarxes socials com ara Facebook o Twitter. Per fer servir l’aplicació heu de crear un compte. Si teniu un iPhone o un iPad també podeu crear fotos amb veu si us descarregueu l’aplicació mòbil de Fotobabble de l’App Store.

Exemple

Instruccions d'ús

 1. Aneu a http://www.fotobabble.com i creeu un compte (Sign up).
 2. Per crear una foto amb veu, seleccioneu l’opció Create New…, trieu una foto del vostre ordinador i feu clic a Create.
 3. Doneu permís a l’aplicació per accedir al micròfon i feu clic a Record per enregistrar la vostra veu.
 4. Quan hagueu acabat l’enregistrament, feu clic a Save > View this Fotobabble.
 5. Veureu l’adreça URL i el codi d’incrustació a la dreta de la pantalla següent.

Activitats proposades

 • Pugeu una foto del vostre objecte preferit i expliqueu-ne alguna cosa.
 • Pugeu una foto d’una persona que conegueu i demaneu-li l'opinió sobre alguna cosa.
 • Descriviu quan, on i per què vau fer una de les vostres fotos preferides.
 • Trieu una foto de les notícies i comenteu-la.
 • Feu veure que sou una persona d’una foto famosa (fixeu-vos en l’exemple que hi ha més amunt).


Soundcloud: la millor eina per enregistrar i compartir la veu mitjançant un dispositiu mòbil

Descripció

Soundcloud és un aplicació mòbil (per a dispositius iPhone, iPad i Android) que permet a l’usuari fer enregistraments d’àudio amb el telèfon intel·ligent i després pujar-los a la plataforma web de l’aplicació. Un cop pujats, els àudios es poden compartir a les xarxes socials com ara Facebook o Twitter, o es poden incrustar en un blog o una wiki.

Exemple

Instruccions d'ús

 1. Descarregueu l’aplicació Soundcloud de l’App Store o de Google Play.
 2. Quan l’hagueu instal·lada, doneu d’alta un compte.
 3. Feu clic a REC per fer el primer enregistrament.
 4. Quan hagueu acabat, feu clic a Next per triar la configuració i llavors feu clic a Post per pujar l’àudio.
  Tingueu en compte que si no disposeu de connexió a Internet l’àudio es desarà al telèfon per tal que el pugueu pujar el següent cop que tingueu accés a una xarxa wifi.  
 5. Per incrustar l’àudio en un blog aneu a http://soundcloud.com/ i entreu al vostre compte. Apareixerà una llista de tots els àudios que heu fet. Trobareu el codi d’incrustació si feu clic a Share (compartir).

Activitats proposades

 • Enregistreu una conversa en la llengua que esteu aprenent amb un amic o un familiar.
 • Enregistreu un so agradable o desagradable i expliqueu què us fa sentir.
 • Enregistreu la retransmissió d’un esdeveniment social o esportiu o d’alguna altra mena.
 • Enregistreu exemples del vocabulari que sorgeix en les activitats de classe.
 • Enregistreu un diari de les activitats que feu el cap de setmana.


Tackk: la manera més fàcil de publicar contingut al web

Descripció

Tackk permet crear un pòster web d'una pàgina afegint-hi text, fotos, vídeos i so. És una alternativa simple als blogs si la vostra intenció és dur a terme projectes en línia de forma ocasional. No li cal programari o la vostra subscripció. Els tackks es poden compartir per correu electrònic o a les xarxes socials.

Nota: encara que no cal crear un compte, si no us hi subscriviu els vostres tackks només s'estaran al servidor de l'aplicació durant una setmana.

Exemple

Cliqueu aquí per veure un tackk d'exemple.

Tackk

Instruccions d'ús

1. Aneu a http://tackk.com.

2. Comenceu afegint contingut clicant a les diverses seccions de la pàgina bàsica.

3. Per afegir més continguts passeu el cursor per sobre de la zona on posa Add more stuff (afegeix més continguts). Els tipus de contingut disponibles són: títols, paràgrafs, fotos, botons amb enllaços i elements audiovisuals (vídeos de Youtube, fotos d'Instagram i arxius d'àudio de Soundcloud).

4. Quan hagueu acabat d'afegir contingut, cliqueu a Share your Tackk (compartiu el tackk) i copieu l'enllaç. Els tackks es poden compartir per correu electrònic o en xarxes socials com ara Facebook o Twitter.

Activitats proposades

 • Creeu un tackk sobre alguna notícia que us hagi interessat.
 • Feu un pòster per promocionar la vostra ciutat.
 • Recomaneu un grup de música que us agradi i incloeu-hi un vídeo d'una cançó.
 • Feu una foto d'alguna cosa que us molesti (o feu-ne un enregistrament amb Soundcloud), i feu-ne un pòster per a una campanya de conscienciació.
 • Escolliu un vídeo viral de Youtube i doneu-ne la opinió.

Voxopop: la millor eina per a activitats orals col·laboratives

Descripció

Voxopop és una aplicació de missatgeria en línia que permet deixar missatges de veu als usuaris en comptes de missatges de text. Els enregistraments es mostren de forma lineal i per tant la fan una eina ideal per a activitats col·laboratives de narració i d’expressió d'opinions. Els “debats” de Voxopop tenen adreces URL úniques i es poden compartir per correu electrònic o a xarxes socials com ara Facebook i Twitter.

Exemple

Cliqueu aquí per veure un exemple d'una narració col·laborativa a Voxopop.

Voxopop

Instruccions d'ús

 1. Aneu a www.voxopop.com i creeu un compte.
 2. Cliqueu l'opció Start a Talkgroup (iniciar un grup de conversa) per crear un espai on els companys de classe o amics puguin participar en activitats. Completeu el formulari i cliqueu l'opció Create my Talkgroup (crear el meu grup de conversa) (Nota: si ho preferiu podeu fer que el vostre compte sigui privat (Private) i compartir els detalls d'inscripció amb els vostres contribuïdors).
 3. Cliqueu l'opció Record a discussion (enregistrar un debat), poseu un títol (Title) a la vostra activitat i enregistreu un missatge d'àudio (Audio message) fent servir els botons REC, PLAY i STOP. Quan hagueu acabat cliqueu l'opció Save message (desa el missatge).
 4. Ara torneu a la pàgina del vostre grup de conversa (Talkgroup) i cliqueu l'opció Invite others to join per enviar una invitació per correu electrònic a la gent que voleu que contribueixi al debat.
 5. Els debats (Discussions) es comparteixen copiant l'adreça URL de la barra de navegació del navegador o, si es volen compartir a les xarxes socials, es pot clicar la icona Share (compartir).

Activitats proposades

 • Enregistreu una història amb la col·laboració dels companys de classe o dels amics.
 • Continueu un debat o una activitat d'expressió d'opinions que hagueu fet a classe.
 • Demaneu contribucions per a col·leccions com ara "el millor llibre que mai hagi llegit", "el millor disc que mai hagi sentit", "la millor pel·lícula que mai hagi vist", etc.
 • A principi de curs demaneu als companys de classe que enregistrin una breu descripció d'ells mateixos.
 • Convideu a companys de classe o amics a enregistrar l'opinió sobre alguna notícia.

Cloze Test Creator: construïu exercicis d'omplir buits per avaluar els vostres coneixements de gramàtica i vocabulari de l'anglès

Descripció

La prova de compleció (cloze test o gap-fill exercise) és un dels tipus d'exercicis que més es fa servir per avaluar les habilitats lingüístiques, en concret, els coneixements de lèxic i gramàtica. Una prova de compleció generalment és un text breu al qual se li han esborrat paraules. La tasca de l'estudiant és identificar les paraules que hi manquen fixant-se en les paraules que envolten el buit i tenint en compte el context tant a nivell de frase com a nivell de tot el text. Cloze Test Creator és una aplicació que us permetrà crear una gran varietat d'exercicis interactius d'omplir buits a partir dels textos en anglès que escolliu. L'aplicació està pensada principalment per a l’autoavaluació de l'aprenent i malauradament no ofereix l'opció de compartir els exercicis. No cal registrar-s'hi.

Exemple

Captura de pantalla de Cloze test Creator:

Cloze test Creator

Instruccions d'ús

1.    Busqueu un text adient al vostre ordinador o a Internet.
2.    Aneu a http://l.georges.online.fr/tools/cloze.html
3.    Enganxeu-hi el text.
4.    Trieu el tipus o la freqüència dels buits al menú de la dreta: cada n paraules (every n words), articles (articles), preposicions (prepositions), connectors (link words), auxiliars (auxiliaries), paraules d'interrogació (wh words), quantificadors (quantifiers), verbs modals (modals) i deixa'm triar (let me choose).
5.    Per acabar, seleccioneu Interactive (interactiu) i tot seguit Submit query per accedir a la prova de compleció. Nota: si preferiu imprimir-vos els exercicis, és recomanable que seleccioneu Text only (només amb text).

Activitats proposades

 • Creeu exercicis d'omplir buits amb textos que ja hagueu llegit per reciclar vocabulari i gramàtica que ja hagueu vist.
 • Feu servir el menú de la dreta per fer proves de compleció centrades en les preposicions, ja que se solen considerar una àrea d'especial dificultat per als aprenents.
 • Creeu exercicis d’omplir buits amb notícies que hagin aparegut recentment als diaris anglesos.
 • Creeu proves de compleció amb redaccions que us hagi corregit el vostre professor. Si canvieu per buits les errades que heu comès, us fareu més conscients de la mena d'errors que feu.

Verbling: la millor eina per a l'intercanvi d'idiomes en línia

Descripció

Verbling és una eina d’aprenentatge d’idiomes que permet fer videoxats en línia amb gent d’arreu del món. La idea és similar als intercanvis lingüístics presencials, però la interacció entre els alumnes mitjançant Verbling es fa en línia amb un micròfon i una càmera web. La pràctica de la fluïdesa és recíproca, és a dir, heu de col·laborar perquè el vostre company practiqui la vostra llengua materna (o un idioma que parleu amb fluïdesa) abans de canviar a la llengua del vostre company i tenir l’oportunitat de practicar l’idioma que voleu aprendre. Els dos usuaris tenen el mateix temps per practicar les seves llengües meta. Verbling ofereix als usuaris una manera ràpida d’iniciar una conversa amb els temes que va suggerint.

Exemple

Captura de pantalla de la pàgina d'inici de Verbling:

Verbling

Instruccions d'ús

 1. Aneu a http://www.verbling.com
 2. Inscriviu-vos per obtenir un compte de correu.
 3. Seleccioneu les vostres preferències d’idioma: I fluently speak ... (parlo amb fluïdesa) i I’m learning ... (n’estic aprenent).
 4. Cliqueu a Get partner (troba un company), al centre de la pantalla. El programa intenta trobar automàticament algú amb unes característiques d’aprenentatge d’idiomes complementàries a les vostres, com ara algú que vulgui aprendre la vostra llengua i parli amb fluïdesa l’idioma que voleu aprendre.
 5. Si teniu problemes amb el micròfon o la càmera web, reviseu la configuració a Sound (so) i a Camera (càmera).

Wallwisher: el millor tauler d'anuncis en línia

Descripció

Wallwisher és un tauler d’anuncis col·laboratiu que permet que els visitants creïn “notes adhesives” virtuals només fent doble clic al mur virtual compartit. Les notes poden incloure text, imatges, enllaços a altres pàgines web, vídeos incrustats i fitxers. És especialment útil per a estudiants que han de fer treballs en grup i han d’afegir contingut en diversos tipus de format.  

Exemple

Aquí teniu un exemple de Wallwisher. Feu la prova i deixeu-hi una nota.

Wallwisher

Instruccions d'ús

 1. Aneu a http://www.wallwisher.com i cliqueu a Build a wall (construeix un mur).
 2. Doneu-li un Title (títol) i una Description (descripció).
 3. Definiu la configuració del vostre Wallwisher fent un clic a les icones de la columna groga de la part dreta de la pantalla. Assegureu-vos que doneu una URL única al vostre mur fent un clic a la icona Address (adreça).
 4. Ara, cliqueu a qualsevol lloc del vostre mur i comenceu a afegir-hi contingut a la finestra que us hi apareix. Les tres icones de sota del camp de text us permetran afegir una URL (Add a URL), carregar un fitxer (Upload a file) i fer una foto amb la càmera web (Take a photo from your webcam).
 5. Finalment, compartiu el vostre Wallwisher fent un clic a la icona Share this wall (comparteix aquest mur) a la columna gris de la part dreta de la pantalla. Es poden accedir directament als Wallwisher mitjançant l’URL única, incrustar-los a blogs o compartir-los amb amics i seguidors a les xarxes socials més populars.

Activitats proposades

 • Publiqueu un vídeo o una foto al vostre Wallwisher i demaneu als vostres amics o companys que en donin la seva opinió.
 • Creeu un Wallwisher on els vostres amics o companys puguin recomanar llibres o pel·lícules.
 • Creeu un Wallwisher temàtic, per exemple sobre la dieta mediterrània. Després demaneu als vostres amics o companys que hi opinin i que afegeixin contingut virtual relacionat amb el tema.
 • Suggeriu al vostre professor que utilitzi Wallwisher com a mitjà per rebre feedback dels seus estudiants.
 • Creeu un Wallwisher i utilitzeu-lo com a sala de debat en línia.

 


Campus d'excel·lència internacional U A B