Àsia Oriental a la Universitat Autònoma de Barcelona


Àsia Oriental està present a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de fa casi tres dècades. L'impuls actual i l'aposta estratègica pel desenvolupament del coneixement sobre aquesta àrea regional situen la UAB a l'avantguarda de l'Estat Espanyol.

Quan el curs 1988-1989 es va endegar la docència de llengua xinesa i llengua japonesa a l'EUTI, que més tard es convertí en l'actual Facultat de Traducció i Interpretació, es va crear per iniciativa dels professors un Centre d'Estudis Xinesos i un Centre d'Estudis Japonesos. Tots dos van unir-se i van començar a formar part de l'Institut d'Estudis Internacionals i Interculturals (IEII), el qual l'any 2012 va passar a anomenar-se Centre d'Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO).

La iniciativa d'aquests centres va permetre que, durant la dècada de 1990, s'organitzessin jornades, seminaris i cicles de conferències centrats en l'Àsia Oriental, que juntament amb l'activitat de recerca van permetre que es llegissin les primeres tesis doctorals. Actualment, la FTI i el CERAO constitueixen el motor dels Estudis d'Àsia Oriental a la UAB.

L'IEII es va avançar a la institucionalització oficial dels Estudis d'Àsia Oriental mitjançant l'oferta d'un títol propi (Graduat Superior en Estudis Internacionals i Interculturals) amb una especialització dedicada a l'Àsia Oriental a partir del curs 2000-2001. Des del curs 2003-2004 es començà a impartir la llicenciatura de segon cicle d'Estudis d'Àsia Oriental, que a partir del curs 2009-2010 fou substituïda pel Grau d'Estudis d'Àsia Oriental, impartit únicament per la UAB a tot Catalunya. A més, en el curs 2006-2007 es va començar a impartir el Màster Oficial de Recerca en Àsia Oriental Contemporània, que va donar lloc a una especialitat del Màster en Traducció, Interpretació i Estudis Interculturals. Així mateix, des de l'any 2012, a la FTI s'imparteix el Màster Oficial Unió Europea-Xina: Cultura i Economia, i des del 2018 el Màster Oficial - Didàctica del Xinès per a Hispanoparlants. Finalment, al programa de Doctorat de Traducció i Estudis Interculturals, és present des de l'any 2007 l'àrea de coneixement d'Àsia Oriental amb diferents línies de recerca. En definitiva, la UAB és la única universitat de l'Estat Espanyol que inclou en els seus estudis la triple oferta de grau, postgrau i doctorat centrada en els Estudis d'Àsia Oriental.

Els estudis de l'àrea d'Àsia Oriental són interdisciplinaris per definició, i comprenen diverses disciplines d'Humanitats i Ciències Socials, a banda de, evidentment, la llengua. La UAB és pionera en l'ensenyança de la llengua xinesa, la llengua japonesa i la llengua coreana, com una de les poques universitats de panorama acadèmic de l'Estat que ofereixen aquestes matèries de forma curricular.

La UAB també forma part de la Fundació Institut Confuci de Barcelona, l'Institut Sejong de Barcelona, i col·labora assíduament amb la Japan Foundation i la Chiang Ching-Kuo Foundation de Taiwan.

 

 

 

 

 

 

Fundació Institut Confuci de Barcelona 

 

 


Campus d'excel·lència internacional U A B