Àsia Oriental a la UAB


Àsia Oriental fa més de dues dècades que és present a la UAB. L'impuls actual i l'aposta estratègica pel desenvolupament del coneixement sobre aquesta àrea regional fan que la UAB vagi a l'avantguarda de l'estat espanyol. D'ençà dels seus orígens, quan es va iniciar la docència de llengua xinesa i japonesa a l'EUTI (1989), que més tard es va convertir en l'actual FTI, es va crear per iniciativa dels professors un Centre d'Estudis Xinesos i un Centre d'Estudis Japonesos. Tots dos van unir-se i van començar a formar part de l'Institut d'Estudis Internacionals i Interculturals (IEII), el qual l'any 2012 va passar a anomenar-se Centre d'Estudis i Investigació sobre Àsia Oriental (CEIAO).

La iniciativa d'aquests centres va permetre que, durant la dècada de 1990, s'organitzessin jornades, seminaris i cicles de conferències centrats en l'Àsia Oriental, que van coincidir amb l'inici de l'activitat de recerca, la qual cosa va permetre que es llegissin les primeres tesis doctorals. L'FTI i el CEIAO actualment constitueixen el motor dels Estudis d'Àsia Oriental a la UAB, sense oblidar la presència de docents d'altres facultats que també han dut a terme una tasca de docència i recerca centrada en l'Àsia. Actualment hi ha 35 professors i investigadors (PDI) dedicats total o parcialment als Estudis d'Àsia Oriental a la UAB.

L'IEII es va avançar a la institucionalització oficial dels Estudis d'Àsia Oriental mitjançant l'oferta d'un títol propi (Graduat Superior en Estudis Internacionals i Interculturals) amb una especialització dedicada a l'Àsia Oriental d'ençà del curs 2000-2001. El curs 2003-2004 es començà a impartir la Llicenciatura oficial de segon cicle d'Estudis d'Àsia Oriental, en col·laboració amb la UPF. El curs 2009-2010 es començà a impartir de manera independent un nou Grau oficial d'Estudis d'Àsia Oriental. A més, d'ençà del curs 2006-2007 disposa de l'únic títol de Màster oficial de Recerca en Àsia Oriental contemporània, que actualment és una especialitat de 50ECTS dins del Màster en Traducció, Interpretació i Estudis Interculturals. També existeix d'ençà l'any 2012 el Màster Oficial Unió Europea-Xina: cultura i economia. Finalment, al programa de Doctorat de Traducció i Estudis Interculturals, present des de l'any 2007, l'àrea de coneixement d'Àsia Oriental guarda especial importància, amb diferents línies d'investigació. En definitiva, la UAB és la única universitat del territori espanyol que inclou en els seus estudis l'oferta de grau, postgrau i doctorat centrada en els Estudis d'Àsia Oriental.

Els estudis de l'àrea d'Àsia Oriental són interdisciplinaris per definició, i abarquen diverses disciplines d'Humanitats i Ciències Socials, a banda de, evidentment, la llengua. A la UAB s'imparteix llengua xinesa, japonesa i coreana que, un altre cop, formen una de les poques ofertes d'aquest grup de llengües dins el panorama acadèmic espanyol.

La UAB tambén forma part de la Fundació Institut Confuci de Barcelona i col·labora asiduament amb Japan Foundation i Chiang Ching-Kuo Foundation de Taiwan.

Aquest portal té l'objectiu de facilitar l'accés a la informació relacionada amb la docència (grau i postgrau, títols oficials i propis), recerca, personal docent i de recerca, publicacions, recursos, beques, notícies i activitats d'Àsia Oriental de la UAB.

 

 

 

 

 

Fundació Institut Confuci de Barcelona 

 

 


Campus d'excel·lència internacional U A B